În Pestera Bolii s-au auzit ecouri ale unui festival de muzicã de cor, dar si muzicã instrumentalã, iar, la intrarea sub pãmânt, vizitatorii au fost primiti cu imagini de acum 100 de ani.
Cum erau aceste locuri, în timp de rãzboi, imagini dramatice, care aratã cum era pe frontul de luptã, au completat perfect imaginile vizuale si acustice din acest loc. Audienta, printre care s-au numãrat si câtiva militari din Asociatia Cadrelor Militare în Rezervã si Retragere, în uniforme militare, a fost pur si simplu fascinatã si pãrintele protopop din Valea Jiului a explicat cum aceste locuri au servit acum 100 de ani, ca refugiu. „Faptul cã am cântat, din nou, în Pestera Bolii, un loc unic în felul sãu, si bucuria mesajului, ne dã putere. Poate cã aici e un loc în care Îl putem gãsi pe Hristos si sã ne aducem aminte de toate cei care au venit aici, acum 100 de ani. Am purtat toate acestea în cântul nostru, al coralei Sfânta Varvara, al Protopopiatului din Petrosani. Muzica, aici, sub pãmânt sunã diferit. Dar, dincolo de cadrul acesta, ca un colt de Rai, m-as bucura sã tinem minte cã aici, unii sau altii s-au adãpostit în timpul rãzboiului si aceastã pesterã le-a fost scãparea si apoi rostul vietii lor”, a spus pãrintele Petrache Cretu, protopop, mentionând cã locul ne îmbie spre a revedea pestera în care Iisus s-a nãscut.
Pestera, cu o acusticã de exceptie, a fost sâmbãtã, de la orele 11,.00, gazda mai multor coruri, de la mai diverse culte religioase si muzica a rãsunat calm peste susurul apelor.
„Este cea de a IX-a editie a Festivalului de coruri multiconfesionale si programul i-a cuprins pe oaspetii nostri din Corul din Satu Mare – Harghita, al Forumului german din Resita si corul nostru, al Bisericii Sfânta Varvara, din valea Jiului. În plus, în premierã, am pus pe simeze, imagini din Valea Jiului de acum 100 de ani. Sunt 66 de fotografii de atunci si ne-au onorat cu prezenta lor militarii Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria”, a explicat Ovidiu Rizopol, membru Petro Aqua, organizator al manifestãrii de sâmbãtã.
Toate cele petrecute în pesterã, la finele sãptãmânii trecute, sunt mãrturii ale rãzboiului care, acum 100 de ani, a îngropat în aceste locuri peste 5.400 de militari.
Diana Mitrache