Statiunea montana Parang incepe sa redevina atractiva pentru iubitorii sporturilor de iarna si o alternativa la Valea Prahovei, datorita investitiilor ce au avut loc si continua realizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.  Numai in ultima saptamana, odata cu deschiderea Partiei B, care masoara 3,3 Km si care este prevazuta cu instalatie de zapada artificiala, in masivul Parang s-a inregistrat un numar record de turisti.

Astfel, potrivit datelor detinatorilor de instalatii de transport pe cablu ( telescaun si teleschiuri), la sfarsitul saptamanii trecute, mai exact in intervalul 20-22 ianuarie, s-au inregistrat un numar de 5.900 de accesari ale acestor instalatii, iar la baza statiunii numarul masinilor parcate a depasit cifra de 1.000. Practic, masinile parcate pe un sens de mers se intindeau pe mai bine de 2,5 kilometri. Au fost vandute peste 3.100 de bilete la telescaun si aproximativ 3.000 la teleschi. “S-a simtit  o crestere semnificativa a numarului de turisti in statiune odata cu darea in folosinta a Partie B, de 3,5 kilometri, investitie ce face parte din proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil.

Acest lucru demonstreaza ca aceasta investitie pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului o realizeaza aici isi va atinge scopul la finalizare, iar domeniul schiabil din Parang va fi cel mai mare din sud-estul Europei”, declara Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Multi turisti care ar vrea sa urce in Parang la schi renunta in prezent din cauza ca inspre partiile de schi accesul este greoi. Deocamdata singurul mijloc de transport functional este un vechi telescaun, iar din aceasta cauza turistii sunt nevoiti sa piarda chiar si peste o ora pentru a ajunge in munte. Autoritatile locale cunosc aceasta problema si sustin ca acest sezon va fi ultimul in care va mai exista o problema legata de transport.

“Sezonul acesta este ultimul in care accesul este un impediment in calea celor care doresc sa urce in Parang. De anul viitor se va pune in functiune si TS3, unul dintre cele 7 telescaunele moderne ce se vor construi aici in cadrul proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil sprijinit financiar de MRDT. De asemenea, noi, administratia locala vom amenaja anul acesta 2 parcari unde vor putea fi parcate peste 1.000 de masini”, mai spune Tiberiu Iacob Ridzi.  si in weekend-ul care vine statiunea Paran  se anunta a fi plina de turisti datorita faptului ca aici a nins foarte mult, zapada aici depaseste un metru, iar partiile sunt amenajate.

Straja, una dintre cele mai aglomerate statiuni montane

Statiunea montana Straja, alaturi de Poiana Brasov si Borsec au fost cele mai aglomerate statiuni montane din Romania in weekendul trecut, potrivit datelor furnizate de MRDT. Clasamentul celor mai aglomerate statiuni si localitati turistice montane(in functie de numarul de accese la punctele de transport pe cablu) are in frunte Poiana Brasov, cu peste 66.000 de accese la punctele de transport pe cablu si peste 70.000 de masini inregistrate, Borsec, in jur de 15.500 de accese si aproximativ 800 de masini si Straja cu aproape 13.500 de accese si aproximativ 750 de masini.  In total, in jur de 125.000 de accese la punctele de transport pe cablu si 77.400 de masini au fost inregistrate in principalele  statiuni si localitati turistice montane din Romania in weekendul trecut. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a derulat in ultimii ani investitii de aproximativ 500 de milioane de lei in dezvoltarea infrastructurii turistice si sportive in statiunile si localitatile montane romanesti. Numai in ultimii doi ani au fost construite 12 partii noi si au fost extinse si reamenajate in jur de 15 partii, au fost construite 9 instalatii noi de transport pe cablu si 21 de sisteme de producere a zapezii artificiale, se arata intr-un comunicat al MRDT.

Marius MITRACHE