La anunturtile facute de guvernanti ca de anul viitor se vor dubla tarifele la electricitate si gaze naturale, odata cu demararea liberalizarii tarifelor, luni, s-a mai adaugat unul: vor creste impozitele locale cu 16,05 la suta. Aceste anunturi au ingrijorat populatia, iar in randul unor pensionatri s-a instalat chiar disperarea.

Proiectul de hotarare al Ministerului Finantelor privind si cresterea impozitelor pe case si terenuri spune in nota de fundamentare: „In concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul

fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotararea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012”.

”Nu exista nici o logica”

Dupa aceasta iarna grea, multe familii cu venituri mici resimt acut saracia pentru ca s-au indatorat pentru a-si putea incalzi casele, a plati energia electrica si toate celelalte utilitati. Printre ei se afla oameni bolnavi si in varsta cu pensii de mizerie. Parte dintre acestia, oameni cu carte si cu mintea intreaga se intreaba cum poate un guvern sa limiteze veniturile, respectiv salarii si pensii, dar sa ceara impozite mari, sa liberalizeze preturi,  in sensul cresterii aberante?

”Nu exista nici o logica. Pentru a incasa de la populatie trebuie sa aplici politici economice care sa le creasca veniturile cetatenilor tai, ca sa ai de unde sa iei pentru bugetul de stat sau local.

Altfel ingropi poporul in datorii, ii arunci dupa gratii sau ii omori cu zile. Eu nu mai stiu, dar parca sunt diavolul pe pamant”-  a declarat cu multa obida, ing. Laurentiu Ianc, pensionar din Petrosani.

”Astia ma vor omori”

”Bata-i Doamne, ca astia ma vor omori. Nu m-a omorat cancerul si o sa ma omoare banditii astia. Am 62 de ani si m-am luptat prin spitale pe la Cluj, pe la Sibiu si am scapat. De astia nu scap. Or sa scape ei de mine. Am avut de platit curentul 8 milioane de lei, ca am avut un calorifer electric, ca nu am bani de centrala si in Petrila nu-i incalzire centrala. Pai, bata-i Doamne, eu am pensie de 740 de lei! M-am imprumutat de la CAR ca sa ies din iarna si sa am pentru medicamente. Vara nu am ca platesc CAR, iarna ma imprumut sa le dau lor. Cica se scumpeste si impozitul si curentul de la anu’. Mi-as vinde amaratul ala de apartament, dar unde ma duc? Baiatu meu o duce si el greu. Apoi am muncit 30 de ani ca sa nu am nimic, nimic pe lumea asta? Macar un acoperis deasupra capului. O sa ma gasiti la iarna moarta in casa, ca nu o sa am de unde mai plati”- ne povestea plangand Maria Stela Babic, fost functionar salarizare, pensionara, din Petrila.

Specialistii spun ca aceasta crestere a taxelor si impozitelor pe proprietate reprezinta sume derizorii care nu ajuta prea mult bugetele locale. Doar ca acesta ”suma derizorie” reprezinta painea pe 10 zile a unui peonsionar.

Multi dintre cei ce se zbat pentru a supravietui nu au mari sperante nici in alegerile care vin, desi se leaga cu disperare de viitor, dar la modul general. Locul grijilor este luat incet-incet de disperare…

Ileana Firtulescu