Razie, dupã planul rosu din Petrila

Autoritatile locale de la Petrila vor declansa ample verificãri la blocurile din Cartierul 8 Martie, dupã ce sãptãmâna trecutã a fost activat planul rosu de interventie la un bloc-turn.  Un fum puternic a izbucnit, aproape de miezul noptii, din casa  liftului si oamenii au fost evacuati. Dupã finalizarea interventiei, autoritãtile locale au decis sã verifice toti locatarii, iar mai apoi sã îi punã la curãtenie.
„A luat foc aici, la parter. Sunt cauciucuri si tot felul. Am înteles cã de la o tigarã”, au explicat cei care locuiesc aici. Si, pentru a restabili ordinea, politia si administratia localã promit razii.
„Vrem sã identificãm dacã toti locatarii au forme legale de sedere, pentru cã avem informatii cã stau si oameni care nu ar avea acte. Am discutat si cu comandantul Politiei sã facem o razie si sã vedem dacã gãsim persoane care stau ilegal”.
Pompierii spun cã focul a izbucnit la etajul 7 în casa liftului si cã fumul degajat i-a determinat sã evacueze nu mai putin de 60 de oameni. 17 dintre ei au avut nevoie de  îngrijiri medicale, iar la fata locului au ajuns 5 echipaje de pompieri, 3 ambulante, iar la final 4 persoane, printre care  doi copii si o femeie cu dizabilitãti au fost dusi la spital.
Este un bilant tragic, iar autoritãtile locale spun cã s-a actionat prompt, însã, situatia este departe de a se rezolva. Asta, pentru cã locatarii nu îsi curãtã spatiul comun, aruncã tot felul de deseuri, iar acum au scãpat ca prin minune, însã, oricând e posibil sã se întâmple si mai rãu.
„Este o situatie destul de complicatã acolo  pentru cã s-au strâns gunoaie pe casa liftului si de la ele a izbucnit acel incendiu. Va trebui sã gãsim o solutie sã facem curãtenie în casa liftului, pentru cã acolo poate izbucni oricând un nou incendiu. E plin de deseuri si nu au ajuns  altfel acolo, decât aruncate de locatarii, care, din comoditate nu le-au coborât la container. S-a umplu si toate au ars si au emanat un fum atât de dens însã abia am  evacuat oamenii ”,  spune Dorin Curtean, viceprimarul din Petrila. Locatarii care au ajuns la spital pentru investigatii, dupã ce ar fi inhalat fum în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Petrila, nu au probleme de sãnãtate si viata nu  le-a fost pusã în pericol. Au fost vorba de  intoxicatii usoare si stãri tensionate provocate de sperieturã spun surse medicale. ”Persoanele în cauzã au avut usoare intoxicatii cu fum. Li s-a administrat oxigen la fata locului de cãtre echipajele de prim ajutor, dupã  care au fost duse la  spital pentru investigatii suplimentare”, a declarat  purtãtorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda
Nu este pentru prima datã când, în Cartierul 8 Martie se petrec astfel de fapte. Ultimul incendiu a izbucnit la blocul de  vis-a-vis si a fost extrem de violent, din cauzã cã acolo erau tot felul de improvizatii la reteaua  de alimentare cu energie electricã.
Din pãcate, însã, si aici reprezentantii ENEL au observat exact aceleasi improvizatii, în momentul în care au decuplat blocul de gaz si curent, iar în apartamente continua sã fie luminã. Se pare cã oamenii erau cuplati la un vechi cablu care cândva alimenta liftul, acum nefunctional. În casa liftului, spun autoritãtile locale, sunt sute de improvizatii, fire sensibile care alimenteazã casele oamenilor, iar faptul cã zona este împânzitã de deseuri nu prezintã decât un risc si mai ridicat.
Diana Mitrache