Atac fãrã precedent a producãtorilor la adresa energiei pe cãrbune! Contestatarii hotãrârii de guvern care asigurã continuitatea în energia pe cãrbune si sindicatele Hidrosind acuzã guvernul de favorizarea termocentralelor si ca urmare vor cere în instantã anularea hotãrârii. Vor pârî guvernantii la toate forurile europene pentru HG adoptatã cu scopul evitãrii scandalurilor sociale din zone miniere.
Mare scandal mare al producãtorilor de energie altele decât cele pe cãrbune, sindicalistii din domeniu mergând pânã la a cere anularea Hotãrârii de Guvern138/2013, care asigurã functionarea Complexelor Energetice Hunedoara si Oltenia pentru siguranta sistemului energetic national în conditii de secetã sau sincope de altã naturã. Guvernul, respectiv ministerul Energiei a fost acuzat cã favorizeazã energia produsã de termocentrale. Majoritatea contestatarilor acuzã faptul cã guvernul oferã subventii ascunse termocentralelor care produc scump si au randamente scãzute, fiind depãsite de vremuri, doar pentru a preveni scandaluri sociale, în domeniu fiind implicatii minerii a cãror productie e folositã de producãtorii de energie termo.
Cei care acuzã stiu exact cã nicãieri în lume piata energeticã nu este liberã, în cauzã fiind vorba de siguranta nationalã. Mai mult, cunoscãtorii spun cã acest scandal a fost provocat de producãtorii de energie verde cãrora li s-au diminuat drastic numãrul de certificate verzi, dar si ceilalti producãtori, altii decât cei care folosesc cãrbune, iar sindicatele din Hidro ar fi mâna de care se folosesc. Federatia Sindicalã Hidrosind spune cã va anunta Comisia Europeanã, Fondul Monetar International si Consiliul Concurentei, considerând cã aceastã decizie este un abuz.
”Noi nu mai putem sã ne jucãm cu sistemul energetic national dupã cum vor unii sau altii”
Ministrul Energiei, Constantin Nitã, a rãspuns direct acestor acuzatii, precizând cã
Hotãrârea de Guvern care permite un acces garantat si prioritar în sistemul energetic termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia nu favorizeazã pe nimeni si nici nu afecteazã pretul la energie, ci este o mãsurã stric tehnicã.
”Nu favorizeazã pe nimeni din sistemul energetic. Aceastã Hotãrâre de Guvern era necesarã de mai mult timp, mai ales dupã aparitia energiei regenerabile. Chiar astãzi am avut o discutie cu directorii celor douã complexe, pe care nimeni nu poate sã-i acuze ca sunt foarte prietenosi cu energia regenerabilã, pentru cã au foarte mari probleme. Adicã, atunci când bate vântul toate capacitãtile de productie de la Turceni, Rovinari, Hunedoara, trebuie sã fie închise. Asta creeazã o problemã de sistem nu doar în zona lor, ci în toatã Transilvania. Si atunci este nevoie de un reglaj care sa permitã celor douã complexe sã aibã mãcar un minim necesar de functionare continuu pe parcurs, atunci când intrã energia regenerabilã în functiune. Toate acele cheltuieli nu le suportã nimeni. Pornirea si oprirea costã câteva miliarde de lei vechi la aceste complexe. Mai mult, si cantitatea de noxe care se degajã la aceste porniri si opriri este foarte mare. Toate aceste lucruri ne-au determinat sã luãm aceastã decizie. Este o decizie tehnicã si nu una politicã.(…) Nu au ce sã acuze (n.red. ceilalti producatori), deoarece nu are cum sã influenteze activitatea jucãtorilor de pe piatã. În al doilea rând, este o chestiune tehnicã si în al treilea rând este o chestiune de urgentã. Noi nu mai putem sã ne jucãm cu sistemul energetic national dupã cum vor unii sau altii.
Nu are niciun fel de impact social sau vreun impact care sã impunã neapãrat dezbatere publicã având un caracter pur tehnic” – a precizat Ministrul Nitã, într-un interviu puctual publicat de HotNews.
Unde sunteti pui de lei?
Rãzboiul pentru energie este unul ”pe viatã si pe moarte” având în vedere cã Sindicatele din Hidroelectrica vor ataca în instantã hotãrârea de Guvern si vor pârî Guvernul la autoritãtile europene, sustinuti fiind de partea lor de politicieni. Valea Jiului si Complexul Energetic vor depinde de cât de bine îsi pot apãra interesele în acest rãzboi, alãturi sindicatele
aferente, conducãtorii si politicienii care au promis salvarea mineritului. Toatã presa centralã si televiziunile vuiesc de ”indignare” la adresa ”cãrbunarilor”, iar
cãrbunarii – sindicate si administratii – nu se vãd deloc. Sigur, campania celor care acuzã costã bani si implicare pentru cã este vorba de viata si viitorul lor. În cazul
complexelor, în special cel din Hunedoara, doar ministrul Nitã se luptã în locul lor, la acelasi nivel de vizibilitate cu cel al contestatarilor. Sau ai nostri au adoptat pozitia ”ursului care trece în timp ce câinii latrã”?
Ileana Firtulescu