Investitiile dezvoltate în ultimii ani în masivul Parang în cadrul proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sunt lasate în voia sortii de alesii locali. Mai exact, din cauza ca o parte a consilierilor locali nu a inteles necesitatea concesionarii domeniului schiabil din Masivul Parang si alegerea unui administrator care în grija caruia sa fie lasate toate echipamentele achizitionate pana acum, edilii din Petrosani se vad nevoita sa gaseasca metode alternative pentru protejarea materialelor din munte.
Ratracul, tunurile de zapada si toate materialele din Statiunea Parang, adica echipamente de cateva sute de mii de euro, care ar putea fi distruse sau furate urmeaza sa fie adapostite de municipalitatea din Petrosani intr-un hangar. De ce? Pentru ca unii consilieri locali nu au inteles necesitatea concesionarii prin licitatie, inca de pe acum, a domeniului schiabil catre cineva care sa protejeze si sa intretina investitia.
„Le ducem in hangar pentru a le proteja. In ceea ce priveste proiectul, vom relua discutiile in Consiliul Local. O sa vedem ce se va intampla. Ii asteptam si pe ei cu idei”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
De precizat ca, pana acum, acest proiect a însemnat investitii de circa 200 de miliarde de lei vechi, insa, in lipsa unei persoane sau a unei firme care sa gestioneze aceste bunuri, dar si partiile amenajate, acestea risca sa fie distruse ori, dupa caz, sustrase. Numai ratracul a costat aproximativ 300.000 de euro si chiar si peste vara acesta trebuie intretinut pentru ca la iarna sa poata functiona faar probleme, iar pana la urma solutia adapostirii lui in hangar nu este decat una de urgenta.
Investitorii de Parang sunt extrem de dezamagiti de atitudinea consilierilor locali, care acum nu îsi vad decat de interesele personale ori de cele politice.
“ Este extrem de important ca alesi locali sa caute un administrator privat domeniului schiabil pentru protejarea partiilor si întretinerea echipamentelor. Uitati-va nu departe, în Straja, unde un privat are în administrare partiile si instalatiile de transport. Este mare diferenta între modul cum este administrata aceasta statiune si a noastra. Noi avem zapada si acum pe anumite partii dar turisti nu. De ce? Pentru ca domeniul schiabil de aici este lasat în voia sortii si parca nu se doreste sa se dezvolte aici nimic. Înca de pe acum trebuie gandit programul evenimentelor din sezonul 2012-2013 pentru a-i atrage pe turisti aici. Echipamentele, pe timpul verii, trebuiesc întretinute ca în orice moment sa poata sa fie în stare de functionare. La noi toate aceste lucruri se amana iar acest lucru prevesteste un nou sezon de iarna ratat din cauza incomtetentei alesilor locali”, declara un investitor din masivul Parang.
Primaria Petrosani vrea sa concesioneze domeniul schiabil si, in acest fel, sa asigure si paza lucrarilor deja executate, pana la finalizarea proiectului in valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, implementat cu bani de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. In plus, municipalitatea ar obtine si beneficii financiare, in conditiile in care firma care va concesiona instalatiile de transport pe cablu si terenul de sub ele va plati atat o redeventa, cat si o cota din veniturile obtinute din exploatarea acestora. „Gestionarea unui domeniu schiabil performant si in conditii de concurenta genereaza un ansamblu de activitati complexe, care presupun un act managerial adecvat, un cash flow constant si un numar mare de angajati. Iar Primaria Petrosani nu poate face angajari, fiind conditionata din acest punct de vedere de actele normative in vigoare”, a motivat decizia primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi. In prima faza se doreste concesionarea a ceea ce deja exista, urmand ca, pe parcursul realizarii lucrarilor, sa se incheie contracte subsecvente cu firma care castiga licitatia si, evident, sa creasca redeventa.
Carmen COSMAN
Marius MITRACHE