Rangerii ne spun cum sunt drumurile spre munte

Canicula ne trimite spre munte, iar traseele sunt marcate de curând de rangeri și echipele salvamont. În plus, aceștia au elaborat o listă cu starea traseelor și mijlocul de transport cu care ne putem deplasa spre diverse obiective turistice de la noi.

Informații actualizate despre starea drumurilor și accesul cu mașina spre Parcul Național Retezat ne sunt puse la dispoziție de rangerii din zonă. Aceștia au inventariat mai multe trasee, dar le atrag atenția celor interesați că drumurile se pot modifica de la o zi la alta.
Astfel, drumul între Râu de Mori și Barajul Gura Apelor este unul practicabil, pe alocuri deteriorat, dar asfaltat. De la Gura Apelor spre Poiana Pelegii, drumul este neasfaltat și, cei care urcă acolo cu mașina trebuie să știe că este și deteriorat, așa încât se poate urca doar cu mașină cu garda înaltă. Aceleași recomandări vin și pentru traseul Gura Apelor – La tuburi. Iar de la Barajul Gura Apelor la Râu Șes, drumul este închis.
O arteră mai bună și practicabilă este cea de la Râu de Mori la Râușor. Rangerii spun că drumul este asfaltat și practicabil.
Pentru iubitorii de trasee montane vă mai spunem că cele două artere de la Hobița spre Stâna de Râu, ori spre Baleia sunt dificile, dat fiind faptul că nu este asfalt și traseele sunt deteriorate.
Iar pentru cei care aleg să urce în Retezat de la Câmpu lui Neag, spre Cabana Buta, drumul este practicabil o porțiune în zona La Beci, ca mai apoi să fie total neasfaltat și deteriorat.
Diana Mitrache