Fapte bune, copii învățați să își învingă temerile, acțiuni de caritate și excursii prin defileul munților de la noi, cu caii, călare. Este rețeta cu care Ferma Raiul Cailor îi așteaptă pe toți, pe Cheile Tăii, în peisajele din estul Văii Jiului.

De la un vis din copilărie, la realitatea de azi a fost un drum lung, ne spune Marius Budai, cel care este promotorul a ceea ce acum numim Raiul Cailor. Îi este alături Erika, iar faptele lor bune sunt mereu un exemplu.
Doi oameni cu inimi mari, o sportivă și un pensionar, acum, Erika și Marius sunt cei care, cu San Montan, care în week-end a sărbătorit 12 ani de fapte bune și minuni, ne-au dus și pe noi în Raiul Cailor.


Rada, Whisky, Dina, ori Sunny sunt cei 4 cai cu care poți face drumeții.
Dar povestea a început demult. „Mi-am îndeplinit visul din copilărie. Am luat un cal, apoi încă unul. Eu chiar am visat și chiar am ajuns la vis. Cam târziu, dar niciodată nu e târziu. De la un cal, am ajuns la 4, am avut și 5 cai, acum sunt 4. Unul dintre ei nu a corespuns. Caii trebuie să fie docili. Sunt animale, mari, puternice și pot crea o groază de probleme. Și, ca să cunoști un cal, îți trebuie timp. Cel puțin 6 luni de zile. Eu l-am avut mai mult, și dacă nu am găsit o conexiune cu el, l-am dat”, spune Marius Budai, proprietar al Fermei Raiul Cailor.


Caii sunt animale puternice, așa cum zice Marius, greu de stăpânit și mereu nerăbdătoare, dar devin docili, atunci când pleci cu ei în drumeție. Așa spun cei care vin mereu să facă aici, un drum, prin defileu. „Cred că este o experiență extraordinară. Sentimentul de a fi liber, acesta definește cel mai bine ceea ce simți aici. Am venit de doi ani, mereu. Vin și ca voluntar și și ca să călăresc. Mergem prin Taia, pe Tărâmul momârlanilor, că avem aici niște locuri de care, din păcate, nu știm prea multe și ar trebui mai mult promovate. Sunt animale mari, dar și ele ne simt și își dau seama, dacă suntem experimentați”, mi-a spus Luminița.


„Am călărit de câteva ori. Mi-a plăcut. Este o activitate ideală, mai ales în week-enduri, când vrei să te relaxezi, să ieși din zona de confort. E o activitate perfectă. Eu o călăresc pe Dina și, chiar dacă la început mi-a fost puțin frică, acum chiar am reușit să leg o conexiune cu ea”, a spus și Laura.
Nu e ușor, nu e simplu, dar e un vis frumos pe care cei doi, de la San Montan au găsit-o aici. De ce Raiul Cailor? Ne spune Marius: „Un prieten de al meu mi-a spus că, după ce mi-a dat porecla „texanul bătrân”, că aici e Raiul Cailor. De ce? Caii mei muncesc foarte puțin, mănâncă toată ziua, beau apă, stau la soare când e cazul, stau la umbră, tot când e cazul, deci chiar e Raiul lor. Nu sunt cu căruța după ei. Eu nu am ce căra cu ei”, mai spune Marius.


Erika face mereu acțiuni caritabile, iar la finele săptămânii trecute, San Montan a împlinit 12 ani de fapte bune, caritate, sportivitate și fair play. „Se pare că, împreună, reușim să facem și acțiuni de caritate și de agrement, mai ales în zona Cheile Tăii, fiindcă aici am copilărit, aici am crescut și asta încercăm să promovăm. E terapie și sport, depinde fiecare cum metabolizează această chestie. Pentru noi se împletesc și sportul și plăcerea. Dacă ați vorbit cu Marius, ați aflat că, pentru noi, nu este o afacere. E plăcere, un vis din copilărie”, a spus Erika Șanta, proprietar al Fermei Raiul Cailor


E terapie, e sport, e timp de calitate și o călătorie pe un cal nu poate să ne facă decât bine. Pe Erika și pe Marius îi găsiți oricând. Ferma Raiul Cailor e locul în care aceste animale vă pot deveni companie la drum.

Diana Mitrache