Mina Aninoasa s-a închis acum 10 ani, iar primul oras care a fost în pragul falimentului si care s-a declarat pentru prima datã în istoria României, insolventa, este acum ca un semnal de alarmã pentru restul Vãii Jiului. Lumea trãieste din pensii, ajutoare sociale si furã, dar nici de furat nu mai este ce, în timp ce clãdirile cad din picioare, dupã ce au fost pãrãsite. Multi spun cã asa va arãta Valea Jiului dupã închiderea mineritului!
Pe vagonetul ce a fost scos ultima datã din mina Aninoasa scrie cã în 17 aprilie 2006 minerii de aici au fãcut ultimul sut. Au scos ultimul vagon de huilã si apoi mina s-a închis. Planurile fantasmagorice de revigorare a localitãtii au pãlit în lumina realitãtii crunte, iar cine nu a plecat, a rãmas aici sã sufere. Pe stradã sunt doar pensionarii, care îsi amintesc cu lacrimi în ochi ce a fost cândva acest oras. Si parcã si imaginea lor este dezolantã, cãci i-am gãsit la marginea soselei, la un pahar de vorbã, fãrã dinti în gurã si cu nod amar în gât.
„Este rãu aici la Aninoasa, foarte rãu si toatã lumea ar vrea sã se reînfiinteze mineritul si sã o ducem mai bine. Nu mai sunt acum locuri de muncã. Guvernele au închis mineritul si copiii ne pleacã în strãinãtate, femeile fac la fel si nu mai avem nicio posibilitate. Oamenii de aici trãiesc din ajutor social, din pensii, care mai au… Majoritatea a plecat peste hotare. Era bine înainte. Mergea si comertul, sus era un magazin, mãcelãrie, un orãsel foarte frumos. Acum nu mai avem nimic”, spune un localnic, pe care l-am gãsit la un chiosc ce tocmai se aproviziona cu alimente. Masina vine o datã sau de douã ori pe sãptãmânã, dar cei mai multi cumpãrã pe caiet, de la o lunã la alta. Acum, Aninoasa are o stradã lungã, proaspãt asfaltatã, cã se apropie alegerile, un chiosc de pâine si un magazin ca pe vremea comunismului, în care gãsessti de toate. Si oamenii se descurcã cum pot. „Cum sã fie? Este foarte rãu, cã nu mai sunt locuri de muncã. Care ce poate, face. Numai cã nu furã. Nu mai furã nimeni, cã nu mai are ce fura”, ne spue un alt bãtbat.
Orasul Aninoasa a ajuns o ruinã, cãci clãdirile se degradeazã continuu si oamenii locului l-au pãrãsit. Mina si-a dat ultima suflare acum un deceniu si de atunci nimic nu a mai fost la fel, iar edilul Nicolae Dunca recunoaste asta.
„Pot sã spun cel mai bine, cã am condus acest oras din 2012 pânã acum si cred cã eu am simtit cel mai bine efectele închiderii acestei exploatãri miniere. Practic, în celelalte localitãti, dacã s-a închis o minã, a rãmas alta în loc. Încet, încet, vor avea aceeasi soartã si celelalte localitãti ale Vãii Jiului si îsi vor da seama cât de greu este sã te descurci, când nu ai un venit sigur la bugetul local, pentru cã principalii agenti economici din Valea Jiului sunt exploatãrile miniere”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Orasul Aninoasa poate fi luat ca etalon de toti cei care acum sunt în campanie electoralã si care dau cu var si asfalteazã strãzile oraselor, în timp ce investitorii care sã creeze locuri de muncã nu au ajuns niciodatã aici. „Mai avem noroc cu pensionarii care au pensii cât de cât bune si îsi plãtesc primii taxele si impozitele. De la închiderea minei, în prima parte a disponibilizãrilor, multi au plecat spre judetele de origine, s-a depopulat Aninoasa din acel moment. Locuri de muncã nu au avut si cei mai tineri s-au transferat la alte mine, apoi au iesit la pensie, dar tinerii care ar fi vrut apoi sã se angjazeze, nu a mai fost nicio sansã. Singura lor variantã a fost sã plece la lucru în strãinãtate”, a mai spus Dunca.
În Valea Jiului continuã sã se închidã unitãti miniere si prima care va avea soarta Aninoasei va fi Petrila. În câtiva ani, mineritul va fi istorie si deocamdatã niciun investitor nu a deschis aici vreo fabricã, asa încât sã creeze noi locuri de muncã.
Diana Mitrache