Primarul orasului Aninoasa, Nicolae Dunca cautã investitori dornici sã vinã sã investeascã în oras. Edilul a si identificat câteva persoane care vor sã investeascã în zonã, asa se face cã un potential investitor vrea sã transforme putul minei Aninoasa în loc de scufundãri pentru scafandrii utilitari.
”Voi continua neîncetat sã caut investitori ca sã creez locuri de muncã drept pentru care am si gãsit câtiva posibili investitori si în viitorul apropiat vom crea locuri de muncã si vom mãri veniturile la bugetul local. Mai avem o solicitare de la un investitor care vrea sã facã o fabricã de munitie, la Aninoasa Nord, un fost put de mânã ar vrea sã-l decolmateze pânã la 15 metrii, sã-l betoneze, sã-l lumineze ca sã facã scufundãri pentru scafandrii utilitari pentru înaltã presiune si încã un bazin exterior de 50 de metrii care sã fie la fel pentru scufundãri de înaltã presiune. Sunt foarte multi doritori iar singurul loc de acest gen este în Austria, sunt foarte multi bani si în restul europei nu mai existã o asemenea constructie”, a declarat primarul orasului Aninoasa, Nicolae Dunca. Acum proiectul de transformare a putului în loc de scufundãri pentru scafandrii utilitari este analizat de CONVERMIN, societatea care a închis si ecologizat mina Aninoasa. S-ar putea sã existe probleme în ceea ce priveste transformarea acestui loc datoritã prezentei gazului metan.
”Noi am luat legãtura cu cei de la Conversmin care au avut ecologizarea minei Aninoasa, sã vedem dacã este posibilã decolmatarea acestor puturi de mâna pentru cã s-au putea sã existe gaz metan si atunci ar trebui fãcute separat alte investitii, asteptam rãspunsul iar luna viitoare vom si bagã proiectul de hotãrâre pe ordinea de zi”, a mai spus Dunca.
În ceea ce priveste investitorii, mai multi oameni de afaceri s-au arãtat interesati de a începe o afacere în Aninoasa. Câteva sute de locuri de muncã ar urma sã fie realizate în cel mai sãrac oras al Vãii Jiului dacã planurile edilului se vor concretiza.
”Avem un italian care datoritã faptului cã vrea sã se extindã pentru cã în prezent are o fabricã la Mintia, este o firmã foarte serioasã cu aproape 600 de angajati si nu mai fac fatã comenzilor si atunci s-au gândit sã vinã sã facã o fabricã si în Aninoasa. Din pãcate se lovesc de tot felul de contestatii pentru cã am gãsit un spatiu care se preteazã la asa ceva, firma respectivã este în faliment si au fost la bancã si au cumpãrat creanta bãncii pe care o are firma respectivã, au pus banii 200.000 de euro, deci în tabloul de creante sunt majoritari undeva la 73% si în termenul cât mai scurt, pânã la sfârsitul lunii, începutul lunii viitoare se rezolvã problema si vin si încep angajãrile. Omul este foarte insistent, noi trebuie sã fim atenti pentru cã avem anumite oprelisti din partea insolventei pentru cã nici nu poti sã diminuezi patrimoniul în detrimentul creditorilor si sunt mai greu de îndeplinit aceste solicitãri, dar în cursul lunii viitoare le vom rezolva si le vom pune în aplicare. Mai avem niste spanioli care au venit si vor sã facã un depozit central pentru distributia fructelor si un gater, ei vin cu camionale cu legume si fructe, le descarca si încarcã materialul lemnos si îl duc în Spania. Am gãsit si locatia, am fost si la Directia Silvicã cu dumnealor, am fãcut si depus cererea, iar cu data de 15 octombrie va începe functionarea acestui depozit”, a mai spus edilul. Investitorilor li se oferã mici facilitãti, însã acestia nu pot fi scutiti în totalitate de la plata taxelor si a impozitelor cãtre bugetul local.
”Legea finantelor publice pentru scutirea totalã de taxe si inpozite nu este permisã pentru cã Curtea de Conturi imputa coordonatorului de credite dar noi ce putem sã le asigurãm, anumite facilitãti la amenajarea drumului de acces, mentinerea bunei circulatii pe timp de iarnã, îi sprijinim în recrutarea fortei de muncã cu oameni care sunt calificati”, a mai spus Dunca.
Dacã proiectele edilului vor deveni realitate peste 200 de persoane îsi vor putea gãsi loc de muncã la Aninoasa. ”Cei de la fabrica de canapele în prima fazã angajeazã în jur de 200 de oameni cu posibilitatea pe parcurs de a suplimenta numãrul acestora. Nu as putea spune cã toti cei 200 vor fi din Aninoasa pentru cã va trebui si forta de muncã calificatã, multi au lucrat la fabrici de canapele si stiu sã facã acest lucru, salariile sunt undeva între 1500 si 3000 de lei si bonuri de masã, dar si munca este pe mãsurã. La ora actualã înscrisi la fortele de muncã sunt înscrisi aproximativ 72 de someri dar probabil cã mai sunt si altii care nu s-au înscri, au iesit din perioada de somaj. Sper sã gãsim cele 200 de persoane pentru fabrica de canapele si pentru celelalte investitii vor mai trebui 10 oameni la gater, 7-8 oameni la depozitul de legume si fructe, la depozitul de munitie încã 3-4 oameni”, a mai spus edilul. Nicolae Dunca este unul dintre primarii care cautã necontenit investitori care sã vinã la Aninoasa si sã creascã economia localã.
Monika BACIU