Banii în conturi, minerii fãrã salarii. Minerii de la SNIMVJ si-ar fi putut încasa salariile încã din 29 noiembrie. Un executor judecãtoresc care este plãtit pentru a apãra interesele clientului a cauzat alte probleme la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului.
CEH a virat banii pentru salariile angajatilor de la SNIM în contul executorului judecãtoresc încã din data de 29 noiembrie. Aproape o sãptãmânã, banii au fost indisponibilizati, astfel cã minerii au asteptat sã fie plãtiti, în timp ce banii stãteau în contul celui care este angajat sã apere interesele societãtii.
Un executor judecãtoresc întârziat
Potrivit informatiilor, în data de 29 noiembrie 2016, la ora 14:54 CEH a virat peste 600 de mii de lei în conturile executorului judecãtoresc Petre Adrian. Banii erau destinati pentru plata salariilor nete ale angajatilor de la SNIMVJ. Mai exact, suma viratã de CEH în data de 29 noiembrie la ora 14:54 a fost de 673.304,96 de lei. Numai cã executorul judecãtoresc nu s-a grãbit sã vireze la rndul sãu banii în conturile SNIMVJ, adicã ale clientului sãu, drept pentru care angajatii de la închideri au fost amânati cu plata salariilor timp de o sãptãmânã.
În aceeasi zi, la ora 16:08 Complexul Energetic Hunedoara a înstiintat executorul judecãtoresc BEJ Petre Adrian de faptul cã i s-au ridicat popririle de pe conturi.
“Admite cererea formulatã de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA si în consecintã: Dispune suspendarea provizorie a oricãrei proceduri de executare silitã individualã declansatã împotriva debitoarei Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA pânã la pronuntarea hotãrârii cu privire la cererea de deschidere a procedurii insolventei formulatã si înregistratã în dosarul nr. 5075/97/2016 al Tribunalului Hunedoara. Aprobã eliberarea/ disponibilizarea sumelor necesare aferente plãtii salariilor angajatilor debitoarei Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA”, aratã solutia din data de 29 noiembrie a Tribunalului Hunedoara.
Suma viratã de CEH în data de 29 noiembrie cãtre BEJ Petre Adrian era suficientã pentru plata salariilor nete ale angajatilor SNIMVJ. Ar mai fi rãmas de plãtit contributiile cãtre stat, însã din cauza întârzierii executorului judecãtoresc, minerii de la SNIM au fost lãsati fãrã bani pe carduri. Adrian David, consilierul directorului general al CEH, sustine cã îi va face plângere penalã directorului general al SNIMVJ pentru faptul cã a întârziat acordarea plãtilor salariale ale minerilor. “Minerii de la Închideri nu si-au luat avansul la timp, în 29 noiembrie, asa cum ar fi fost normal si au existat o serie de factori care s-au cumulate si au dus la blocarea ortacilor în subteran. Cei de la SNIMVJ au spus cã nu au bani ca sã plãteascã salariile, iar cei de la Complex au plãtit în 29.11.2016 la ora 14:54, contul CEH a fost executat pentru suma de 673.304,96 de lei, bani care au ajuns în contul executorului judecãtoresc ales de cãtre SNIMVJ, respectiv BEJ Petre Adrian. La ora 14:54 suma de 673.304,96 de lei a ajuns în contul executorului judecãtoresc. La CEH se încerca pe cãi legale sã se ridice aceste popriri care au fost instituite de mai multi creditori ai CEH, blocând astfel activitatea companiei. Aceastã sistare a popririlor a venit la ora 16:08, când am transmis un fax cãtre SNIMVJ prin care anuntam cã se sisteazã popririle, inclusive ale lor. De ce între 15:52 si 16:08, BEJ nu a virat suma cãtre SNIMVJ? Astfel s-ar fi putut evita situatia creatã, adicã neplata salariilor la timp. De ce SNIMVJ nu a plãtit salariile angajatilor la timp dacã în conturile lor în data de 29.11.2016 erau peste 8 milioane de lei? Pentru plata salariilor, în data de 29 noiembrie ar fi fost suficienti 1,3 milioane de lei, iar în cont aveau de cinci ori mai mult. În data de 23.11.2016 a fost virat de cãtre Ministerul de Finante printr-un ordin de platã si e vorba de ajutorul de stat de care SNIMVJ beneficiazã. În data de 5.12.2016 la ora 11, SNIMVJ a mai încasat 2,3 milioane de lei ca ajutor de stat, bani care i-a folosit abia dupã 30 de ore. Intentionez sã formulez o plângere penalã de abuz în serviciu împotriva directorului general al SNIMVJ si îi mai sustin pe toti cei care s-au simtit nedreptãtiti pentru cã nu au primit salariile la timp sã facã si ei la fel”, a declarat Adrian David, consilierul directorului general al CEH.
De cealaltã parte, Aurel Anghel, directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului sustine cã nici în data de 29 noiembrie si nici în data de 5 noiembrie nu avea niciun leu în conturile societãtii pentru a putea plãti salariile minerilor. “În data de 29.11.2016 CEH a livrat cãtre executorul judecãtoresc, ei neavând acea hotãrâre privind suspendarea executãrilor silite, în jurul orei 14 a livrat 670 de mii, care erau jumãtate din banii aferenti salariatilor nostri. Între timp, în jurul orei 16 a venit acea decizie a Tribunalului de suspendare a executãrii silite, iar acesti bani au fost blocati, neputând fi utilizati nici de SNIMVJ, nici de CEH pânã la trecerea prin ordin de contestatie a acestei hotãrâri judecãtoresti. În consecintã, ne-am vãzut nevoiti sã grãbim lucrurile cu privire la accesarea ajutorului de stat, în data de 29 noiembrie Ministerul a livrat cãtre Trezoreria Deva sumele aferente ajutorului de stat, din data de 29 noiembrie si pânã în data de 5 decembrie nu s-a lucrat, în data de 5 am semnat ordinele de platã pentru transferul sumelor de bani dinspre Trezorerie înspre banca cu care noi operãm salariile minerilor, urmând cã în data de 6 decembrie la ora 11 salariile au fost date minerilor din ajutorul de stat aferent lunii octombrie. În contul societãtii nu aveam nicio sumã de bani nici în data de 29 noiembrie, nici în data de 5 decembrie. Pânã în data de 6 decembrie când a intrat ajutorul de stat nu am avut niciun leu în conturi. Banii de la executorul judecãtoresc nu au intrat în conturile noastre pânã nu trece acea perioadã de contestatie a hotãrârii de anulare a executãrilor silite, cel mai probabil vor ajunge înapoi în conturile CEH”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al CEH.
A luat banii si a mizat pe o sentintã?
Executorul judecãtoresc a pus poprire pe 673.304,96 de lei din conturile CEH, sumã pe care ar fi trebuit sã o vireze în contul SNIMVJ. Oficialii SNIMVJ au explicat cã executorul nu a virat banii în cont asteptând sã treacã cele 7 zile, termen în care se putea face apel la solutia instantei privind suspendarea executãrilor silite. Numai cã la ora 14:54 CEH încã nu avea o solutie din partea instantei, astfel cã executorul judecãtoresc nu avea cum sã astepte termenul de apel. Abia la ora 16:08 cei de la SNIMVJ au fost înstiintati asupra faptului cã au fost suspendate, printr-o hotãrâre a instantei, executãrile silite asupra conturilor.
Potrivit art. 655 din Legea executãrilor silite, “de îndatã ce primeste cererea de executare, executorul judecãtoresc, prin încheiere, va dispune înregistrarea acesteia si deschiderea dosarului de executare sau, dupã caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare”.
Monika BACIU