Protest pe acoperiș, pentru protecție și locuri de muncă

Doi bărbați, angajați ai Asociației Pensionarilor de la Petroșani au protestat luni dimineață pe acoperișul clădirii în care își desfășoară activitatea, după ce au fost amenințați că vor fi concediați.
Au cerut să vină inspectorii ITM și au spus că, pe toată perioada pandemiei au fost nevoiți să lucreze fără echipament de protecție și, când au cerut, au fost dați afară.
Cei doi bărbați de 44 și 45 de ani s-au urcat pe acoperiș în jurul orei 8,30 în prima zi a acestei săptămâni și au cerut să fie luați în seamă. Oamenii spun că au lucrat luni de zile fără a li se asigura un minim de protecție, deși unul este șofer, iar celălalt cioclu, pe mașina cu care sunt cărate cadavrele, uneori, ale unor oameni care au murit în urma infecției cu noul coronavirus, fără ca ei să aibă echipamente de protecție. Iar patronul a decis să îi concedieze. „Cum vrea el, cum ne dă afară. O văzut că soțul meu ține piept și a zis că îl dă afară. Că restul tac și sunt sclavi și vrea să îi dea afară. El îi șeful”, a strigat, revoltată, soția unuia dintre protestatari, care ne-a explicat cât de greu le este oamenilor să lucreze acum, fără echipamente corespunzătoare.
Pompierii au fost solicitați și au sosit la fața locului cu o autospecială cu scară, iar pe ea au urcat, la protestatari, polițiștii care au încercat să îi convingă să coboare. Cei doi, însă, au solicitat să vină la ei, responsabilii de la ITM. „Aceste persoane au anumite revendicări, iar, până la soliționarea favorabilă a acestora, nu doresc să coboare. S-a negociat cu ei, ca să îi aducem sănătoși la sol. Este vorba despre un conflict cu conducerea unității. Au cerut mai multe instituții să vină aici, printre care ITM și Procuratura, DSP”, a precizat Cristian Baleia, comandantul Detașamentului de Pompieri Petroșani.
Imediat ce autoritățile au ajuns la fața locului, cei doi au coborât ca să le explice ce se întâmplă aici.
„Poliția municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că doi angajați ai unei asociații din Petroșani, au urcat pe acoperișul clădirii unde lucrează, vorbim despre o clădire de două etaje, ca și formă de protest în urma unor neînțelegeri cu angajatorul. S-au deplasat la fața locului mai multe echipaje de polițiști, jandarmi, un echipaj al ISU Hunedoara, un procuror și reprezentanți ai DSP și ITM Hunedoara, iar în urma discuțiilor au coborât. Urmează ca revendicările lor să fie analizate și să fie dispuse măsurile care se impun”, a spus și Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
La Casa Pensionarilor din Petroșani lucrează mai mulți oameni care se ocupă cu transportul și înhumarea persoanelor decedate, iar aceștia au solicitat protecție sanitară, mai ales că, acum, în plină pandemie, este nevoie să își ia măsuri de siguranță.
Diana Mitrache

Advertisements