Protest la mina Lonea

SAMSUNG
Minerii din schimbul intai de la exploatarea miniera Lonea, unitate ce apartine de Complexul Energetic Hunedoara, au refuzat vineri sa intre in subteran. Oamenii sunt nemultumiti de prevederile noului contract colectiv de munca.
Minerii sustin ca in noul contract colectiv de munca sunt stipulate o serie de prevederi care sunt in defavoarea lor. Astfel, subventionarea la energia electrica, care pana acum era in suma de 6.000 de kw/ an de persoana, scade la 4.800 de kw, prima de Ziua Minerului scade de la 500 de lei brut la 300 de lei brut, din care 30 de lei ia sindicatul, iar o alta prima de 3.500 de lei a fost diminuata la 900 de lei. In plus, minerii au aflat si ca deocamdata nu pot beneficia de prima de vacanta, din cauza unei ordonante a Guvernului ce face referire la acordarea de tichete de vacanta.
Tiberiu Cozma, liderul de sindicat de la mina Lonea sustine ca intr-adevar in noul contract colectiv de munca pe unele drepturi s-a castigat, pe altele, cum e energia electrica, unde este si marea nemultumire a oamenilor, s-a pierdut, iar problema este ca multa lume se incalzeste cu energie electrica, din cauza ca nu este termoficare.
“Am ramas fara contract de munca din 10 iunie. Sindicatul Muntele a facut toate demersurile ca acest contract sa fie semnat cat mai repede posibil si sa nu ne pierdem din drepturile pe care le-am avut. Adevarul este ca s-a intarziat din cauza faptului ca nu a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli a CEH la timp. Noi intr-un final am reusit sa negociem un contract cadru, dupa niste calcule sumare care s-au facut avand in vedere ca pe unele drepturi s-a castigat, pe altele, cum e energia electrica, unde este si marea nemultumire a oamenilor, am pierdut. Anul trecut consumul mediu la energie electrica era in jurul a 6.000 kw pe salariat si acum in contractul acesta se dau 4.800 kw pe an. Si la noi este o mare problema ca multa lume se incalzeste cu energie electrica din cauza ca nu este termoficare. Factura este foarte mare si oamenii sunt nemultumiti din acest punct de vedere. De asemenea a mai aparut o problema, in luna iulie, o lege cu privire la acordarea de tichete de vacanta. Avand in vedere ca s-a dat legea asta s-a sistat prima de vacanta pana cand apar normele metodologice de aplicare a acestei legi. Noi asteptam sa vedem ce se intampla, pentru ca noi am negociat prima de vacanta si este trecuta in contractul colectiv de munca”, declara Tibi Cozma.
Oamenii spun ca minele sunt sub orice critica, abatajele sunt in pericol, iar 60 la suta din lucrarile din mina sunt mentinute prin improvizatii, prin experienta lor.
“ Pe membrii de sindicat ii nemultumeste contractul colectiv de munca. La schimbul intai minerii au fost anuntati de taierile si de modificarile din contract, iar minerii nu sunt multumiti de ce vrea sa se faca, de ce se taie, ce sa se adauge si au refuzat sa mai intre in subteran. Asteapta sa vina si schimbul doi si din cate spuneau vor sa se deplaseze la CEH. S-a taiat de la 3.500 de lei la 9.000 de lei prima jubiliara. Unii beneficiaza altii nu, prima de Ziua Minerului de la 5 milioane brut la 3 milioane brut, din care 30 de lei la sindicat. Si asta au impartit-o in doua, de Ziua energeticianului si de Ziua minerului. Prima de vacanta s-a sistat. Explicatia nu sunt bani. Nu este problema noastra. Sa ne faca un contract pe masura muncii noastre. Minele sunt sub orice critica, abatajele sunt in pericol. Tinem minele la ora actuala cu improvizatii, 60 la suta din lucrarile din mina sunt mentinute prin improvizatii, prin experienta noastra si materiale care nu mai fac fata. Unii dintre lideri implicati politic”, spune Vasile Paduraru.

Pe de alta parte, directorul general al CEH, Aurel Niculescu, sustine ca protestul oamenilor de la Lonea a fost generat de blocarea acordarii primei de vacanta, care insa s-a intamplat ca urmare a unui act normativ aparut la inceputul lunii iulie, dar pentru care nu au fost emise normele metodologice. Niculescu spune ca in prezent sunt demersuri pe la ministere pentru deblocarea situatiei. In ce priveste pierderile cauzate de oprirea activitatii, conducerea CEH afirma ca urmeaza sa fie recuperate intr-o alta zi.

Marius MITRACHE

Un comentariu la „Protest la mina Lonea

  • 20 iulie 2014 la 01:10
    Permalink

    Aproximativ acum 10 sau 12 ani in urma la o conferinta a Ligii Sindicatelor Moniere Valea Jiului,am avut nefericita intamplare sa-l cunosc pe acest domn Pacuraru Vasile . De altfel un prost, incult ,care era foarte usor de manipulat si de care te puteai folosi foarte usor de el doar daca ii dadeai si lui un mic si o bere .Se pare ca si acum foamea din gatul lui il face si mai usor de manipulat si bietii mineri care vor sa munceasca si sa-si vada de necazurile lor ( banci ,rate , CAR-uri)sunt atrasi langa acest prost ,incult si nenorocit om pe care il are mina LONEA .

Comentariile sunt închise.