În timp ce în Statiunea Paring lucrãrile de modernizare a domeniului schiabil sînt blocate, fãrã ca cineva sã ia o pozitie fermã, la doar cîteva zeci de kilometri de Petrosani sute de persoane au luat parte la un protest inedit, pe pîrtia Transalpina Schi Resort.
Peste 500 de iubitori ai sporturilor de iarnã au format un lant uman, manifestîndu-si astfel nemultumirea fatã de decizia Guvernului de a bloca investitia de la Voineasa.
Din acest proiect ar mai fi de realizat doar 8 la sutã, însã finantarea a fost opritã, dupã cum spun cei din grupul de initiativã care au organizat actiunea. „Tare ne e teamã cã totul se va deteriora. Vrem sã ne asigurãm cã si la iarnã vom putea schia aici, asa cum au fãcut-o 60.000 de oameni iarna trecutã. Vor cei din Guvern sã ne ducem doar în Austria? Nu cred! Vom protesta în continuare la ministere, la Presedintie, peste tot pe unde va fi nevoie pentru a ne asigura cã ceea ce s-a fãcut pînã acum va fi pãstrat si proiectul va fi dus la bun sfîrsit”, a mentionat Denisa Pîrnea, unul dintre initiatorii protestului. De asemenea, aceasta a dat foc, în mod simbolic, la o machetã a statiunii, precum si unui afis cu ea schiind, afis pe care anterior semnaserã multi dintre cei prezenti. Dupã ce macheta s-a transformat în scrum, participantii la protest au urcat pîrtia si au format aici un lant uman care s-a întins pe sute de metri distantã, pe sub cablurile telegondolei. La final, protestatarii au coborît pîrtia tot în cadrul unui lant uman, lãsînd impresia cã ar schia, multi dintre ei avînd asupra lor si echipamentul de schi pe care îl folosesc iarna.
Participantii la ineditul protest au strigat „Pârtieee”, dar si „Vreau sã schiez în România, nu în Austria”.
„Murã-n gurã pentru Ponta”
La actiunea de protest organizatã de grupul independent de initiativã „Noi vrem sã schiem în România” a participat si elena Udrea, care i-a felicitat pe organizatori. “Am fost astãzi (nr. 31 august) pe pîrtia de la Voineasa la protestul grupului de initiativã „Noi vrem sã schiem în România”, care militeazã pentru finalizarea investitiilor la Domeniul Schiabil Transalpina. Mã bucur sã vãd cã societatea civilã functioneazã si se luptã pentru cauzele juste. Le multumesc, pe aceastã cale, celor cîteva sute de participanti pentru invitatia pe care mi-au adresat-o si-i asigur de sprijinul meu în continuare.
E o mîndrie pentru mine cã au decis sã se implice în sustinerea unui proiect pe care eu l-am initiat si promovat în mandatul de ministru, un proiect pentru care am fost criticatã, dar care, iatã, este acum privit ca un mare plus de toti acesti iubitori ai muntelui. La fel cum e un motiv de satisfactie sã vãd cã sunt o multime de oameni simpli, fãrã legãturi politice, care se implicã activ pentru a ajuta România sã progreseze. E un semn cã românii încep sã aprecieze mai mult politicienii care si fac ceva, nu numai dau din gurã.
Sper cã strigãtul lor cã „vor sã schieze în România” va fi auzit si de Premierul Ponta si va avea drept finalitate acordarea celor 10 milioane de euro necesare finalizãrii proiectului. Asta ar însemna peste 3.000 de locuri de muncã, peste 200.000 de turisti încã din aceastã iarnã si sume importante de bani din taxe si impozite la bugetul de stat, dar si la bugetul administratiei locale”, a declarat Elena Udrea, prezentã la Transalpina Ski Resort
Aceasta a lansat si un plan, denumit simbolic „Murã-n gurã pentru Ponta”, prin care îi explicã premierului pasii care trebuie urmati pentru dezvoltarea domeniului schiabil de la Voineasa. Si iatã care este acest plan:
„1. Alocati fondurile pentru finalizarea lucrãrilor la pîrtia Transalpinã din domeniul schiabil Voineasa.
2. Plãtiti datoriile existente cãtre firmã care a executat deja 92% din proiect.
3. Emiteti o Hotãrîre de Guvern prin care statiunea Vidra este preluatã în administrare de primãria Voineasa.
4. Bugetati si finantati repararea si modernizarea DN7A Brezoi – Petrosani.
5. Modificati Codul Silvic astfel încît micii investitori sã poatã construi cabane si pensiuni lîngã atractiile turistice. Dacã nu stiti cum, luati exemplul Elvetiei sau al Frantei.
6. Cînd negociati planul de absorbtie al fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, alocati cel putin 1 miliard de Euro pentru infrastructura de turism.
7. Eliminati impozitul pe profit reinvestit pentru cei care aleg sã se implice în dezvoltarea turismului românesc”
Domeniul schiabil de la Vidra are pînã acum nouã kilometri de pîrtie, sapte pîrtii amenajate pentru turisti, precum si o telegondolã cu 94 de cabine. De asemenea, aici existã douã statii de telescaun si patru statii de teleschi, investitia totalã a proiectului fiind de 35 de milioane de euro. Manifestantii au solicitat executivului alocarea de fonduri pentru a se realiza si restul lucrãrilor din proiect, respectiv racordul cu soseaua principalã, construirea a douã nivele de parcare, dar si accesul spre locurile de parcare si realizarea unui restaurant, la care a fost construitã deja fundatia.
Carmen Cosman