Protest anemic al pensionarilor, la Petrosani

Îi nemultumesc aceleasi lucruri, au lucrat în aceleasi conditii, dar îsi strigã nemultumirile separat. Este vorba de pensionarii mineri din Valea Jiului care pe parcursul acestei sãptãmâni, divizati în tabere, protesteazã pe strãzile municipiului Petrosani.
Primele actiuni de acest gen au avut loc luni. Liga Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului au organizat un mars de protest la care asteptau vreo 500 de pensionari. Au fost doar câtiva oameni care au cerut sã le fie respectate drepturile.
„Haideti mai aproape! Nu vã temeti! Veniti la protest, unde sunt minerii care umpleau zona, de nu aveai loc sã arunci un ac? Voi sunteti aceia! Nu mai stati în casã”, a strigat cu o portavoce unul dintre pensionarii care pãrea organizator al protestului din fata Casei de Culturã de la Petrosani.
Dar degeaba au implorat organizatorii mitingului sã se adune cât mai multi pensionari, putini au ajuns si la a doua zi de proteste.
„Am venit azi aici ca sã ni se punã în aplicare ceea ce ni s-a promis. Ni s-a spus cã ne dau grupele de muncã, dar de atunci si pânã acum nu au mai fãcut nimic. Si apoi, existã discrepante între minerii care au iesit la pensie înainte de 2011 si cei care au iesit dupã, desi am lucrat în aceleasi conditii. Ce vreti mai mult?”, a spus unul dintre pensionarii protestatari.
Cu banderole albe, vuvuzele si un casetofon care cânta anemic, aproape 30 de pensionari mineri au venit si marti în fata Casei de Culturã de la Petrosani. Presedintele Ligii Pensionarilor Mineri a spus chiar la microfon cã nu întelege de ce oamenii nu s-au adunat.
„Vai si amar de el protest”, a spus Ion Hortopan, presedintele Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului, care nu si-a pus nici un moment problema cã poate tocmai cei din conducere au vina acestui fiasco. Asta, pentru cã problemele fostilor mineri sunt pe de-a dreptul justificate.
Timp de douã zile, fostii mineri au vrut sã protesteze pentru cã sunt nemultumiti de modul în care, desi au mers pânã la ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu, tot nu au reusit sã obtinã abrogarea HG 291 din 2017, care a dat peste cap recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în minerit.
Pe lista lor de revendicãri se numãrã  si o serie de facilitãti legate de gratuitãtile de care au beneficiat ca fosti mineri, la energia electricã si termicã, ori cresterea punctului de pensie.
Joi se anuntã un alt protest. De data aceasta vor protesta pensionarii de la Asociatia Seniorilor 2016-Valea Jiului. Ce cer acesti pensionari? Acelasi lucru.
“Vã informãm cã nu solicitãm nimic altceva decât ca, recalcularea pe Legea 192/2015, sã se facã la stagiul complet de cotizare de 20 de ani. Un exemplu: director de minã pensionat în 2010, are pensie mai micã cu 1000 de lei decât pensia recalculatã a unui lãcãtus de minã, pensionat în anul 2011, dupã Legea 155/2016. Este strigãtor la cer. Stiu si domnii parlamentari de Hunedoara cã tensiunea în Valea Jiului este în crestere, datoritã discriminãrii recalculãrilor de pensii fãcute cu stagiu complet de cotizare de 30 de ani pentru perioada 1990 – 31.12.2010 si stagiu complet de cotizare de 20 de ani pentru  perioada 01.01.2011 – la zi. În Parlamentul României existã initiativa parlamentarã nr. 67 din 27.02.2017, a doamnei deputat ROSCA LUCRETIA,  care a cãzut în Senat, dar nu a intrat pe ordinea de zi în Camera Deputatilor, care este Camera decizionalã. Aceastã initiativã rezolvã aceste inechitãti (discriminãri) între pensionarii mineri din Valea Jiului si din tarã. Existã si un demers în lucru al parlamentarilor PSD de Hunedoara, cu propuneri pentru modificarea Legii 192/2015, care a fost înmânat Asociatiei Seniorilor 2016 -Valea Jiului si Ligii Pensionarilor Minieri, dar nu are o formã de propunere parlamentarã.  Asociatia Seniorilor 2016 – Valea Jiului va continua manifestãrile în fiecare oras din Valea Jiului, pasnic, solicitând un drept. Am ales prima datã Petrosaniul, pentru cã este reprezentativ pentru Valea Jiului. Urmeazã solicitãri de miting de protest la Primãriile din Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani”, aratã un comunicat al Asociatiei Seniorilor 2016 – Valea Jiului.
Concluzia este cã unitatea a cam dispãrut în Valea Jiului. desi îi nemultumesc aceleasi lucruri, îi unesc aceleasi probleme, nici pensionarii mineri nu reusesc sã se uneascã.
Diana MITRACHE
Monika BACIU

Advertisements

8 comentarii la „Protest anemic al pensionarilor, la Petrosani

 • 3 octombrie 2017 la 19:30
  Permalink

  Pensionari mineri care au iesit la pensie inainte de 2011 au beneficiat si beneficiaza si acum de facilitati la energia ELECTRICA si TERMICA iar pensionari mineri care au iesit la pensie dupa 2011 si acum nu beneficiaza de aceste FACILITATI , sa se faca dreptate .

 • 3 octombrie 2017 la 22:00
  Permalink

  Si era logic sa nu participe lumea. Guvernul PSD a marit pensiile in perioada ianuarie – septembrie 2017 cu 40%. NU mai exista pensionar minier cu pensie sub 2000 lei.

 • 4 octombrie 2017 la 07:23
  Permalink

  Jos PSD ! Jos PSD ! Jos PSD !

 • 4 octombrie 2017 la 07:52
  Permalink

  cei ce au iesit la pensie din 2011 pina in 2016 au avut pensiile mai mici pana la recalculare conform legi 155 .unde erati atunci domnilor pensionari (seniori sau cei din liga)

 • 4 octombrie 2017 la 08:11
  Permalink

  Articolele de presa incep sa devina mai apropape de realitate, continuati informarile pe aceasta tema.Hortopan cu pensie de parlamentar nu poate reprezenta minerii Vaii Jiului este o persoana aservita Psd.
  Este clar ca s-a realizat o prapastie intre cele 2 categorii de pensionari, cred ca in mod intentionat,
  pentru a rupe unitatea lor si a creea animozitatiReferitor la energia electrica si termica aceste facilitate nu trebuiau platite de Snmvj sau Ceh, ele trebuiau sa fie trecute la bugetul asig sociale si sa fie parte component pe cuponul de pensie., dar sindicalistii au tradat si au batut palma cu putere.
  Cred ca lucrurile trebuie reglementate in mod correct pentru ambele categorii de personal, daca avem bani pentru pensii special atunci trebuie sa avem bani pentru oamenii care au muncit cel mai greu si cu riscuri enorme in tara asta.Batjocorirea lor va fi un blestem pentru clasa politica.Chiar daca nu s-au adun foarte multi inechitatea exista si trebuie rezolvata.PSD-UL ESTE VINOVAT DE TOATE MODIFICARILE LEGISLATIVE CARE AU CREEAT INECHITATILE.DACA MAI VOR VOTURI SA REZOLVE PROBLEMA PANA LA FINALUL ANULUI!

 • 4 octombrie 2017 la 11:08
  Permalink

  atunci nu-i interesa pe cei din conducerea Ligii Pensionarilor mineri din valea jiului sa faca mitinguri pentru pensionari mineri iesiti la pensie dupa 2011

 • 4 octombrie 2017 la 11:12
  Permalink

  de ce Liga Pensionarilor Mineri valea jiului si Seniori nu fac mitinguri si pentru acordarea facilitatilor la energia electrica si termica si pentru pensionari mineri iesiti la pensie dupa 2011 ???

 • 5 octombrie 2017 la 19:56
  Permalink

  Eu dau in schimb pensia mea recalculata, dupa legea 192/2015, oricarui pensionar iesit inainte de 2011, cu conditia sa primesc si diferenta de bani furata de la gura copiilor de guvernul PD, incepand cu anul 2011 si pana in 2017. Sa calculam: 7 ani cu pensia calculata prin impartirea totalului de puncte la trei inmultit cu 12 luni = 84 luni. Este vorba de sute de milioane de lei pe care cei pensionati inainte de 2011le-au castigat in plus. Unde ati fost atunci cei din liga pensionarilor minieri? V-ati lafait cu pensii calculate corect , prin impartire la 2. Sincer, eu va doresc sa asteptati si voi 7 ani pana la indreptarea lucrurilor, asa cum am asteptat si noi, cei de dupa 2011. Dar radeati de noi si nu va interesa absolut deloc de faptul ca am fost discriminati.

Comentariile sunt închise.