Domeniul schiabil din statiunea Parâng este, de acum înainte, concesionat unei firme private. Consilierii locali prezenti la sedintã au aprobat în unanimitate concesiunea lui.
Pârtii mai bune si bãtãtorite, tunuri de zãpadã artificialã si, neapãrat, instalatii de transport pe cablu functionale. De asta spun edilii din Petrosani cã vor avea parte turistii de acum încolo, odatã cu darea în administrare a domeniului schiabil din Parâng cãtre o firmã privatã. Este una dintre societãtile din grupul care implementeazã si programul de dezvoltare a domeniului schiabil, finantat din fonduri guvernamentale, Kranz Eurocenter Pitesti.
Proiectul care vizeazã aprobarea încheierii unei asocieri în participatiune între Municipiul Petrosani si Kranz Eurocenter SRL a fost adoptat vineri, în sedintã de consiliu, cu unanimitate de voturi, iar patronul echipei Jiul Petrosani, Alin Simota, a fost desemnat reprezentant al CL Petrosani în Consiliul de Adminsitratie, alãturi de un inspector din cadrul SPADPP. „Era necesarã o astfel de hotãrâre, pentru a putea sã punem în valoare ceea ce se poate din amenajarea domeniului schiabil din Parâng. Acesta este scopul acestei asocieri”, a explicat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Anul acesta sezonul de schi din Parâng a fost compromis. Pârtiile au fost bãtute destul de târziu, zãpada naturalã a fost destul de putinã, în comparatie cu alte statiuni montane, iar proprietarii teleschiurilor au torpilat din plin turismul si nu au pornit instalatiile invocând diverse scuze. Iar rezultatele s-au vãzut imediat în numãrul turistilor care au mai ale Parângul.
„Anul trecut ati vãzut beneficiile dãrii în folosintã a pârtiei B, sigur, nici zãpada nu ne-a ajutat foarte mult în acest an, dar unul din motive a fost si acesta cã n-am avut o formã prin care sã putem sã gestionãm lucrurile legate de pârtie.
În asociere cu Doppelmayer Austria si Acomin Cluj – Napoca, Kranz Eurocenter Pitesti executã contractul de lucrãri „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng. Desi s-a decontat doar o micã parte din lucrãrile deja executate, contractul merge mai departe, iar municipalitatea spune cã executantul a efectuat din fonduri proprii lucrãri de aproximativ 6 milioane de lei noi.
Care sunt beneficiile primãriei
Potrivit contractului de asociere, toate încasãrile realizate în urma exploatãrii instalatiilor de transport pe cablu vor fi depuse zilnic la casieria SPADPP din cadrul Primãriei Petrosani, într-un cont special. Repartizarea beneficiului se face dupã achitarea tuturor cheltuielilor generate de exploatarea domeniului schiabil. Cotele de participare la profit si pierdere au fost stabilite la 88, 76% Primãria Petrosani, reprezentând procentul lucrãrilor achitate cãtre Kranz Eurocenter, respectiv 11,24% societatea privatã, reprezentând procentul lucrãrilro neachitate de cãtre municipalitate. „Am intrat în aceastã asociere în participatiune si câstigurile le vom vedea în functie de veniturile încasate din instalatiile de teleschi si telescaun. Vom face o analizã la sfârsitul fiecãrei luni si vom vedea exact care sunt beneficiile”, a explicat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
Carmen Cosman