Nu mai putin de douã proiecte europene se vor desfãsura anul acesta la Scola Gimnazialã I.G Duca din Petrosani si conducerea unitãtii abia a încheiat un al treilea din cliclul Erasmus Plus. Sunt proiecte ce implicã atât elevii si profesorii, cât si adultii.
Toate au ca scop promovarea unor colaborãri, pe diverse teme si abordãri europene ale tematicilor prezente peste tot în institutiile de învãtãmânt europene. Primul este în colaborare cu Ungaria, Portugalia, Polonia, Italia si Estonia si vizeazã latura sportivã, muzica, traditiile, sportul si noatura în viatacopiilor nostri.
„În acest an scolar, Scoala I.G. Duca este implicatã în douã proiecte europene Erasmus Plus. În primul rând, vorbim despre un proiect pe care l-am obtinut în acest an scolar, începând cu data de 1 septembrie 2017, ce se va derula pe o perioadã de doi ani, pânã la 31 august 2019. Este vorba despre un proiect ce are ca obiectiv principal promovarea traditiilor specifice fiecãrei tãri”, a spus Stefan Demeter, director la Scoala Gimnazialã I.G Duca Petrosani.
Un alt eveniment Erasmus, ce va fi gãzduit de Scoala Gimnazialã I.G.Duca, în perioada 16 – 18 noiembrie, este un atelier de formare ce vizeazã educatia adultilor la care se intentioneazã sã fie chemati ca sã participe cât mai multi reprezentanti din fiecare scoalã din Vale si chiar din Hunedoara. Toti sunt încurajati, în urma acestei formãri, sã scrie si sã depunã proiecte ce vizeazã educatia adultilor.
„Al doilea eveniment se referã la un parteneriat de tip strategic, pe care scoala îl va gãzdui în luna noiembrie. Este un proiect destinat acelor scoli care urmãresc sã initieze parteneriate strategice în scop comunitar si organizational. Este vorba despre un atelier de lucru, pentru educatia adultilor”, a adãugat directorul scolii gazde.
Scoala a încheiat acum un parteneriat, în baza cãruia a fãcut schimburi de experiente în mai multe tãri, iar copiii au fost gãzduiti si au devenit, mai apoi gazde, pentru cei din tãrile partenere. Totul, pentru a vedea si a face comparatii între sistemele de educatie, valori si traditii.
„Proiectul, ce s-a încheiat în varã, la sfârsitul anului scolar trecut, s-a intitulat No child left behind. Cu sigurantã, cadrele didactice ce au participat la proiectul care s-a încheiat si la cel care urmeazã sã se desfãsoare în acest an scolar, vor identifica lucruri pe care sã le poatã aplica în practicade zi cu zi”, a mai adãugat Stefan Demeter.
Europa sãrbãtoreste anul acesta 30 de ani de Erasmus Plus, trei decenii de programe europene în educatie, formare si tineret la nivel european. În cifre, acest program a schimbat vietile a 9 milioane de oameni: 4 400 000 de studenti, 1 400 00 de tineri, 1 300 000 de elevi aflati în formare profesionalã initialã, 1 800 000 profesori, formatori si lucrãtori de tineret, 100 000 de voluntari europeni, 100 000 studenti si staff Erasmus Mundus.
În perioada 13-14 octombrie, la nivel national si judetean, au avut loc manifestãri diverse dedicate acestui eveniment important.
Diana Mitrache