Proiecte de peste 15 milioane de euro pentru elevii din Lupeni

Fondurile europene sunt cheia dezvoltãrii comunitãtilor locale. Cu ajutorul banilor europeni se modernizeazã cartierele, strãzile, blocurile, infrastructura medicalã sau cea scolarã.
Un astfel de exemplu vine de la Lupeni acolo unde edilii au scris proiecte europene si au accesat sume importante de bani. Concret, zilele acestea urmeazã a fi semnat un contract de peste 15 milioane de euro pentru modernizarea unitãtilor de învãtãmânt de pe raza localitãtii. Se vor moderniza sãlile de clasã, dar vor fi fãcute si sãli de sport.
”Avem cinci proiecte care vor fi semnate care depãsesc 15 milioane de euro pentru cinci scoli unde vom avea sãli de sport, vom avea terenuri de fotbal, vom avea sãlile de clasã foarte bine aranjate si foarte bine dotate”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Desi exercitiul financiar european actual încã nu s-a încheiat,  edilii din Lupeni deja pregãtesc proiectele pentru noile fonduri europene. Sunt avute în vedere o multime de lucruri.
”Trebuie sã dãm drumul la aceste lucrãri din acest exercitiu bugetar, iar apoi urmeazã sã pregãtim urmãtorul exercitiu financiar si ne vom axa pe ceea ce înseamnã gaz metan, drumuri, trotuare, iar apoi trebuie sã trecem la un plan superior, la ceea ce înseamnã locuri speciale pentru statiunea Straja, locuri speciale pentru Lupeni. Avem în plan multe strategii. Acum o lunã de zile am încredintat si PUG-ul (Planul Urbanistic General – n.r.). Acest PUG va reglementa multe lucruri care vor fi dezvoltate, în viitor, în municipiul Lupeni. Va reglementa inclusiv terenurile, dacã sunt de tip extravilan pot fi trecute în intravilan unde sã avem constructii în acele zone”, a mai spus sursa citatã. Fondurile europene reprezintã totalitatea  instrumentelor de finantare nerambursabilã alocatã statelor membre ale Uniunii Europene cu scopul de a reduce diferentele de dezvoltare socialã si economicã dintre acestea.
Cosmin BACIU