Pe un teren de 30 de hectare, la intrarea în Lupeni, va fi locul în care se vor caza mii de turiști, în următorii ani. Edilii gândesc un proiect ce include chiar și un mijloc de transport pe cablu și totul, pe o suprafață ce va deveni o mini-stațiune gîndită cu arhitecți și oameni de munte, pe un fost depozit de steril, aflat la intrarea în Lupeni.
Autoritățile locale din Lupeni vorbesc pentru prima dată despre renașterea unui loc ce cândva aduna oamenii săraci care căutau pe vechea haldă de steril,cărbuni rămași de la mină. Locul e chiar la intrarea dinspre Vulcan, în Lupeni și aici, într-un proiect de urbanism modern, vor fi cuprinse noi hoteluri și moteluri ce vor servi turismului de la Straja.
„Îmi doresc ca stațiunea Straja să se dezvolte și este clar că nu se mai poate dezvolta sus, în munte, că e supra-saturat locul și trebuie să facem ca acum cabanele de acolo să le reglementăm și să le cosmetizăm și să dea bine. Lucrăm la PUZ pentru Straja, dar vreau să vă spun că dorința mea și a Consiliului Local și a celor ce investesc la noi, este să facem în Lupeni, în oraș, peste 2000 de locuri de cazare. Am muncit la acest proiect și avem peste 30 de hectare pe care le punem la dispoziția acestui proiect”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Terenul este pregătit și va fi parcelat și, chiar de săptămâna viitoareva fi achizionat Proiectul de Urbanism Zonal, al noii locații ce va aparține stațiunii Straja. Iar în perioada următoare se vor face sondări ale terenului, ca să se știe exact cum se poate construi pe el.
„Vom lucra la studiile geo și tot ce presupun ele. Noi o să ne asumăm tot ce înseamnă infrastructura în zona respectivă și apoi trebuie să găsim formula prin care să legăm acea zonă, printr-un transport pe cablu, de stațiunea Straja, de sus”, mai spune primarul din Lupeni.
Turismul este o alternativă pentru toate orașele Văii Jiului, însă, cel mai mult s-a dezvoltat în zona de munte. Acesta pare a fi primul proiect pe care o administrație locală îl gândește pentru oraș, care să câștige de pe urma turiștilor ce vor să schieze iarna și să facă drumeții, vara.
„Nouă stațiunea ne aduce un plus de imagine fabulos pentru Valea Jiului și pentru județul Hunedoara. Noi am explodat efectiv din punct de vedere al imaginii, în acești ani. Schiem la Straja pe cel mai mare domeniu schiabil din România, deși nu avem condițiile din Poiana Brașov, sau din Sinaia, dar îmi doresc ca, din punct de vedere al calității hotelurilor ce vor fi construite acum, să fim la nivelul lor ”, a precizat Lucian Resmeriță.
Va fi un nou cartier, cu condiții de top, cu servicii de calitate și urbanism modern. Totul ar putea fi gata din punct de vedere al birocrației, cam prin primăvara anului viitor, când sunt așteptați oamenii să investească aici.
„Ne-am dori să vindem aceste parcele, în primă etapă. Deocamdată așteptăm PUZ-ul, care va ieși de săptămâna viitoare, în 6 luni, până va fi aprobat. Prin februarie- martie avem schița în 3D, să știm exact ce vrem acolo, o să punem inclusiv interdicții de construcții, pe etaje limitate, cum spun arhitecții, inclusiv acoperișuri, cu modele moderne și vrem să găsim oameni interesați, nu doar din Valea Jiului”, este opinia primarului.
Terenul a fost ecologizat de Conversmin, care a închis mai multe perimetre miniere la Lupeni și în toată Valea Jiului, iar acolo va fi primul sat de vacanță ce va găzdui turiștii ce vin în stațiune, la munte.
Diana Mitrache