Paramedicii SMURD nu rãmân fãrã finantare, cel putin pentru moment. Consiliul Local Petrosani a amânat proiectul prin care se dorea retragerea din asocierea cu Salvital. Dupã aproape o orã în care s-au ascultat puncte de vedere, cele mai multe ale lui Petru Mãrginean, presedintele Asociatiei Salvital, care a încercat sã convingã cã asociatia îi este una de suflet, si mai putin despre importanta celor care salveazã vieti, Consiliul Local a decis sã amâne proiectul.
11 paramedici au fost prezenti în sala de consiliu pentru a-si sustine cauza. Cornel Magadan a fost vocea unicã a salvatorilor de vieti. În mai putin de un minut, paramedicul SMURD, care are o experientã de 12 ani în salvarea de vieti omenesti a spus mai multe decât presedintele asociatiei.
“Relocarea noastrã ar însemna înlocuirea noastrã cu pompieri militari, iar la o posibilã trecere la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã noi ne-am cam „pierde”. As vrea sã votati cu inima, ca oameni. Eu am 12 ani, sunt cel mai vechi, nu cer absolut nimic decât sã ne pãstrãm locurile de muncã”, a spus paramedicul SMURD, Cornel Magadan.
58 de membri are asociatia Salvital, dintre care 34 înregistreazã întârzieri la plata cotizatiilor. Potrivit presedintelui Salvital, Petru Mãrginean, cotizatiile membrilor se ridicã la suma de 3,83158 milioane de lei anual, iar cheltuielile sunt de 4,5 milioane de lei numai pentru a asigura salariile paramedicilor SMURD. Diferenta este acoperitã din esalonãrile de platã ale membrilor asociatiei. La nivelul judetului Hunedoara functioneazã 12 module SMURD. Trei sunt în subordinea ISU, si anume Lupeni, Baru si Bãita.
“Nu vreau sã cred cã asociatia Salvital este sub asediu pentru cã istoric vorbind, din anul 2005 si pânã în prezent, indiferent ce partide politice s-au perindat la nivelul primãriilor sau al Consiliului Judetean nu au existat asemenea turbulente în activitatea paramedicilor din judetul Hunedoara. (…) Nu am venit sã facem presiuni, am venit doar sã explicãm situatia în care se aflã Salvital. La nivel de judet nu au fost pânã acum, dar existã anumite idei politice de a desfiinta Salvitalul. Acesti paramedici nu salveazã nici liberali, nici pesedisti, ei salveazã oameni. Eu cred în întelepciunea dumneavoastrã. Acest proiect al Salvital Hunedoara s-a fãcut pentru oameni. (…) Nu vrem sã facem nicio presiune, vrem doar sã vã spunem cã avem promisiunea cã anul acesta, toti paramedicii (…) sã fie preluati printr-o ordonantã de urgentã sau printr-o hotãrâre de guvern de ISU. Sper ca anul acesta sã îi preia ISU. Dacã dumneavoastrã votati acest proiect de hotãrâre, eu încerc sã îi reloc în alte pãrti, dar dacã nu reusesc (…) ei rãmân fãrã serviciu si nu mai pot fi preluati de cãtre ISU, pentru cã ei trebuie sã fie în cadrul unei asociatii în care unitãtile administrativ-teritoriale sã fie membri”, spus Petru Mãrginean, presedintele Asociatiei Salvital Hunedoara.
Amânat, cu promisiunea de a nu plãti penalitãti
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a tinut sã explice care sunt motivele care stau la baza initierii unui astfel de proiect de hotãrâre privind retragerea municipalitãtii din cadrul asociatiei. Edilul a cerut cu fermitate ca municipalitãtii sã nu îi fie aplicate penalitãti de întârziere, în conditiile în care cotizatia aferentã acestui an va fi plãtitã pânã în vara acestui an.
“Municipiul Petrosani este printre membrii fondatori si a fost o asociatie pilot, dupã cea de la Mures. La momentul respectiv toatã lumea a înteles cã e nevoie de un astfel de serviciu. Nu e o chestiune politicã, e doar o chestiune de bani si de finante si de alcãtuirea bugetului dupã modificãrile legislative care au apãrut. Nu stim cum sã facem sã gãsim solutii, astfel încât sã putem sã functionãm. Asta nu înseamnã cã noi nu apreciem activitatea pe care o desfãsurati dumneavoastrã. (….) Am înteles cã existã în intentie sã fiti preluati de cãtre minister (MAI-n.r.), iar dacã noi iesim din Salvital va fi o problemã, în eventualitatea în care se va face acest proiect de hotãrâre de Guvern, dumneavoastrã nu ati putea sã treceti automat în cealaltã parte si e pãcat sã se piardã atâta investitie în dumneavoastrã din punct de vedere profesional. Am cãutat cu colegii, tot felul de mãsuri prin care sã nu ne atingem de oameni, de salarii, de locuri de muncã. E un deziderat pe care îl avem în vedere în momentul în care hotãrâm orice mãsurã, dar trebuie gãsim solutii sã mai tãiem din cheltuieli pentru cã veniturile ne-au fost diminuate cu 6 milioane de lei. (…) Noi plãtim cotizatii la asociatii în jur de 400 de mii de lei, din care jumãtate plãtim la Salvital, ponderea cea mai mare e la Salvital. Sunt convins cã fiecare ne dorim ca dumneavoastrã sã existati în continuare, dar existã aceastã imposibilitate de a plãti aceastã sumã, cel putin pânã la prima rectificare si atunci rugãmintea a fost sã nu ni se perceapã penalitãti de întârziere pentru cã nu putem sã plãtim. Dacã la rectificare, Guvernul de va da bani, atunci cu sigurantã vom plãti toate aceste lucruri”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Municipalitatea de la Petrosani a aderat la Asociatia Salvital în anul 2005, cu “scopul de a organiza si dezvolta o componentã comunitarã integratã la nivelul judetului, specializatã în acordarea primului ajutor si functionarea în conditii optime a Serviciului Mobil de Urgentã, Resuscitare si Descarcerare al judetului Hunedoara”.
Finantarea activitãtii echipajelor de prim-ajutor calificat si dotarea acestora se fac de la bugetul de stat, bugetul autoritãtilor publice locale si din alte surse financiare prevãzute de lege.
“Municipiul Petrosani a contribuit cu suma de 56.640 Eu la achizitionarea unei ambulante de prim-ajutor tip B2. Totodatã, s-au achitat acestei asociatii contributii anuale de 5 lei/locuitor/an. Precizãm cã, cuantumul cotizatiei pe acest an ar fi în suma de 212.130 lei”, aratã documentul Primãriei Petrosani.
Oamenii pot rãmâne fãrã loc de muncã
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat pentru CRONICA VÃII JIULUI, cã oamenii sunt în pericol de a-si pierde locul de muncã, în cazul în care primãriile se retrag din cadrul asociatiei.
“Fãrã nicio discutie, dacã ei vor face acest lucru, înseamnã cã pot sã ducã la închidere unor echipaje, la pierderea unor oameni care lucreazã de ani de zile si au experientã foarte mare în domeniu. Impactul major va fi pe populatie, va fi un impact negativ. Când au început aceste activitãti a fost un parteneriat între stat si autoritãtile locale. Autoritãtile locale asigurau salariile si restul era asigurat de bugetul de stat prin unitãtile de primiri urgente. Au apãrut mai multe primãrii care nu mai vor sã dea salariile la oamenii respectivi si vor sã fie preluati de stat”, a declarat pentru CRONICA VÃII JIULUI, fondatorul SMURD, medicul Raed Arafat.
Au existat discutii privind preluarea paramedicilor SMURD de cãtre Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, însã procesul este unul de duratã, sustine secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
“Am încercat sã rezolvãm problema. Încã nu este rezolvatã. Nu este usor sã îi preiei la stat fãrã concurs. Încercãm sã rezolvãm problema. Pe partea cealaltã, primãriile sunt autonome si decid aceste lucruri, dar impactul va fi foarte negativ asupra populatiei. Nu este un lucru de fãcut usor. Trebuie fãcute modificãri legislative, trebuie fãcutã o exceptie în lege”, a mai subliniat sursa citatã.
Astfel de cazuri, în care primãriile s-au retras din aceste asocieri au existat chiar în judetul Mures, acolo unde a luat nastere serviciul SMURD. Problema, acolo a fost rezolvatã prin implicarea consiliului judetean Mures.
“În Mures, spre exemplu, unde au apãrut primãrii care vroiau sã închidã echipajele, Consiliul Judetean a intervenit si a asigurat finantarea integralã ca sã salveze echipajele respective. Asta e solutia din Mures. O sã încercãm sã rezolvãm problema preluãrii (paramedicilor de cãtre structurile ISU-n.r.), pentru cã altã solutie nu existã. Ne jucãm cu viata oamenilor”, a mai subliniat secretarul de stat.
Mii de interventii
Paramedicii SMURD de la Petrosani au avut mii de interventii într-un singur an. La Petrosani, echipajele SMURD au fost solicitate sã intervinã de 1097 ori în decursul anului trecut. Acelasi numãr de interventii a fost si la Vulcan. La Petrila în anul 2017, paramedicii SMURD au intervenit de 882 de ori. De precizat este faptul cã la Lupeni functioneazã un modul SMURD, numai cã aici echipajele sunt formate din angajati ai ISU. Proiectul de hotãrâre privind retragerea municipiului Petrosani din asociatia Salvital a fost retras. Veniturile administratiilor locale s-au diminuat drastic odatã cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, care prevede reducerea impozitului pe venit de la 16, la 10%.
Monika BACIU