Nu mai putin de 450 de studenti vor învãta sã fie buni pe piata muncii si chiar sã îsi deschidã o afacere la finalul cursurilor.
Universitatea din Petrosani a lansat, la sala de conferinte a Bibliotecii universitare, proiectul EU ANTREPRENOR – cresterea participãrii studentilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licentã prin inovare antreprenorialã”. Acesta se deruleazã pe o perioadã de 24 de luni si are o valoare totalã de peste 7, 780 milioane de lei „Venim cu o initiativã nouã de derulare a unor cursuri în mediul on-line, diferite de cele pe care ni le impune ARACIS. Sunt discipline noi, care se vor derula pe o platformã IT pe care o vom cumpãra din banii proiectului si aici, studentii vor avea 3 cursuri complementare, fiecare cu câte 14 module, care vor putea fi accesate cu o aplicatie, chiar si pe telefonul mobil, deci un mediu nou, destul de atractiv pentru generatiile acestea. Ei vor fi pregãtiti pentru a ajunge sã îsi dezvolte propria afacere”, a spus conf univ dr ec Claudia Isac, manager de proiect.
Studentii sunt astfel si motivati sã fie cei mai buni si, planurile lor intrã într-un concurs de idei. La final, cei mai buni chiar sunt premiati.
„Cele mai bune planuri de afaceri vor fi premiate cu o mobilitate în Grecia, împreunã cu cei 150 de studenti de la Bucuresti, pentru a vizita si alti agenti economici si partenerii din Universitãtile din Grecia. Practic, îsi vor creste competentele pentru a-si initia pe viitor o afacere, dar am pornit de la ideea cã acestea îi ajutã foarte mult si la o bunã insertie pe piata muncii”, a mai adãugat managerul proiectului. Si nu doar studentii sunt inclusi în acest proiect, pentru cã ei sunt implicati si activitãti socio-emotionale, care sã le dezvolte personalitatea, dar si profesorii lor. La final, la Universitate va functiona si un centru de inovare socialã si antreprenoriat.
„Dezvoltãm douã programe post-universitare, special pentru cadrele universitare, manager de inovare socialã si competente antreprenoriale nivel avansat si cadrele didactice vor avea chiar si stagii de pregãtire în cadrul agentilor economici”, a conchis profesorul Claudia Isac. Grupul tintã este constituit din personal didactic din învãtãmântul tertiar universitar, 450 de studenti din anii terminali de licentã (300 de la universitatea Petrosani, 150 – Universitatea Bucuresti) din care 305 studenti proveniti din mediul rural, studenti netraditionali si apartinând minoritãtii romã, 50 de cadre didactice participante la focus-grupuri, iar alti 200 de elevi vor fi sprijiniti sã participe în vizite reciproce la nivelul celor douã universitãti.
Diana Mitrache