”Daca oamenii din Valea Jiului ar sti ce se afla in tevile de apa, nu stiu daca ar mai bea apa de la robinet”, recunoaste vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Costel Avram.
Desi s-au investit zeci de milioane de euro in reabilitarea retelelor de apa si canalizare din Valea Jiului, pierderile pe retea sunt de aproximativ 40%. Acest lucru este recunoscut atat de Avram, cat si de angajatii ApaServ, care dau vina pe faptul ca tevile sunt vechi, de peste 30 de ani si ca investitii nu s-au facut ani de-a randul.
Desi in prezent se deruleaza o investitie de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea retelei de apa si canalizare din Valea Jiului, oficialii ApaServ spun ca ar mai avea nevoie de 140 de milioane de euro in perioada urmatoare, dupa care, pentru finalizarea investitiei, ar mai fi nevoie de inca 70 de milioane de euro.
La inceputul lunii aprilie, locuitorii Vaii Jiului vor afla daca vor fi primite cele 140 de milioane de euro anul acesta, intrucat in an electoral se pot intampla o multime de minuni.
”SC ApaServ SA este in situatia de a obtine un proiect de 140 de milioane de euro pentru a dezvolta reteaua de apa si canalizare, speram sa obtinem fondurile, avem o intalnire in data de 6 aprilie la Bucuresti si sa incepem lucrarile in septembrie”, a declarat Costel Avram.
Cat despre pierderile actuale, acesta recunoaste ca sunt foarte mari. ”Retelele sunt vechi, de 30 de ani si desi s-au investit 40 de milioane de euro, avem in continuare pierderi foarte mari. Pierderile sunt in continuare foarte mari, ca pana acum s-a investit numai in magistrala. Daca oamenii din Valea Jiului ar sti ce se afla in tevile de apa, nu stiu daca ar mai bea apa de la robinet”, mai spune Avram.
Monica Tarcea, directorul compartimentului de Dezvoltare in cadrul Apaserv, spune ca abia in sase aprilie vor incepe discutiile la minister. Pana atunci, se lucreaza la stabilirea listei de prioritati, adica ce investitii trebuie realizate mai intai.
”Abia in data de sase aprilie se incep discutiile cu ministerul de resort. Deocamdata nu este stabilita lista de prioritati, ce investitii vom face in sistemul de apa si canalizare. Este nevoie de inca 210 de milioane de euro, dar se va stabili ce este prioritar acum, pentru a obtine cele 140 de milioane de euro. Proiectul de 40 de milioane de euro este inca in implementare. Se lucreaza la sistemul de alimentare cu apa in Petrila si Aninoasa. Pierderi in prezent sunt cam de 37-40%, pentru ca nu s-au facut investitii de ani buni, plus ca retelele sunt foarte vechi”, precizeaza Monica Tarcea.
Anamaria NEDELCOFF