Ministerul Educației a pus în consultare publică un nou proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind continuarea și extinderea Programului Național „Masă Sănătoasă” (PNMS), care va include în continuare preșcolari și elevi din unitățile de învățământ din întreaga țară. Conform proiectului, suma alocată pentru fiecare elev rămâne aceeași, de 15 lei pe zi, atât pentru anul școlar 2024-2025, cât și pentru 2025.
Programul, care a beneficiat de un număr de 522.341 de elevi și preșcolari în anul școlar 2023-2024, a înregistrat o creștere modestă a numărului de beneficiari pentru anul în curs, cu aproximativ 11.000 de elevi suplimentari. Astfel, în perioada 2024-2025, vor beneficia de „Masă sănătoasă” 533.907 copii, conform datelor din proiectul de HG.
Scopul principal al acestui program este de a oferi suport alimentar gratuit elevilor și preșcolarilor pe durata cursurilor școlare, pentru a combate riscurile de excluziune socială și abandon școlar. În cazul în care masa caldă nu poate fi oferită, este prevăzută și opțiunea unui pachet alimentar, în limita valorii zilnice de 15 lei pe beneficiar, inclusiv TVA.
Programul se va derula în continuare în unitățile de învățământ selectate de inspectoratele școlare județene și ale Municipiului București, pe baza unor criterii stabilite prin ordin al ministrului educației. De asemenea, numărul de beneficiari va crește anual, cu scopul de a acoperi, până la finalul anului școlar 2029-2030, toți elevii din învățământul primar.
Pentru anul școlar 2024-2025, programul se va desfășura în 1.463 de unități de învățământ, iar Ministerul Educației estimează o extindere treptată a acestuia, în funcție de disponibilitatea fondurilor. În timp ce suma per elev rămâne constantă, autoritățile subliniază importanța continuării și extinderii programelor de alimentație pentru copii, ca măsură esențială pentru sprijinirea celor aflați în dificultate.
Monika BACIU