Virsli , brânza „Burebista”, cas de oi momârlãnesc, lasca de la buna Romanita, cârnatul de Sãcãrâmb, zacuscã si dulceturi dar si produse apicole, dulciuri si multe altele fac parte din gastronomia autenticã a judetului Hunedoara.
Agentia de Dezvoltare Economico-Socialã a Judetului Hunedoara realizeazã actiuni de promovare a producãtorilor traditionali locali, în cadrul diferitelor evenimente si târguri din judet. “În cadrul standurilor de prezentare marca ”Produs în Hunedoara” sunt invitati sã participe toti producãtorii si manufacturierii care produc si comercializeazã produse traditionale si care detin toate certificatele de înregistrare si autorizatiile necesare pentru aceste activitãti”, aratã cei de la ADEH.
La nivelul Vãii Jiului, brânza Burebista este cunoscutã. Este un produs ecologic 100%, a luat premiul I la un târg de produse traditionale din Ungaria. Este fabricatã la Lupeni. Produsul este nu numai traditional, ci si ecologic”. Cheagul folosit la prepararea brânzei este 100% natural. Tot Emil Pãrãu, a mai brevetat „sloiul montana”, preparat din grãsime si carne de oaie. Este o mâncare specificã crescãtorilor de oi, pe care unii o aseamãnã cu rãciturile, dar nu cu carne de porc, ci cu carne de oaie.
Cosmin BACIU