Audierile martorilor în procesul intentat fostilor sefi de la Mina Uricani a fost amânat din cauza faptului cã CNH a fost dizolvatã. Avocatii apãrãrii spun cã acum nu mai existã partea civilã implicatã în proces si au cerut un alt termen.
Daniel Ionascu, avocatul care îi apãrã pe doi dintre inculpati, a spus cã a cerut celor de la actualul Complex Energetic Hunedoara sã spunã cine este acum partea civilã în acest proces. „S-a produs o amânare proceduralã, deoarece responsabilitatea pãrtii civile nu stim cui îi apartine azi, deoarece în 8 martie s-ar fi dat o hotãrâre prin care se dizolvã CNH-ul. Chiar noi am propus instantei de judecatã si instanta, în mod absolut competent, a admis-o, pentru a face o adresã cãtre aceastã companie, care azi înteleg cã e într-un transfer de active si pasive, sã ne spunã, în contextul citatiei, dacã s-a luat în calcul citatia si prezenta la acest dosar si cui sã transmit drepturile si obligatiile. Atât procedurale, cât si în ceea ce priveste dauna civilã, cât si cea moralã”, a declarat la iesirea din sala de judecatã jr. Daniel Ionascu, avocat.
Termenul viitor a fost propus pentru data de 30 aprile, când avocatul apãrãrii spune cã va pleda din nou pentru nevinovãtia clientilor sãi. „Existã un permis de lucru pentru o altã datã decât cea la care s-a fãcut lucrarea. Pe cale de consecintã, cei doi clienti ai nostri, Ciucã si Moga, nu aveau cunostintã de lucrare. Dânsii sunt inculpati, dar cei care au modificat permisul de lucru din acea zi, nu”, a mai adãugat Ionascu.
Pânã acum au fost audiati 4 martori în acest proces, dar deocamdatã nu a fost fãcut public numele celor pe care avocatii îi cred adevãratii vinovati, respectiv a celor care au semnat permisul de lucru pentru ambele lucrãri în aceeasi zi în care s-a produs explozia.
Potrivit procesului verbal de cercetare a accidentului de muncã produs în luna februarie la Exploatarea Minierã Uricani, în urma expertizãrii echipamentelor si a cercetãrilor, s-au constatat 26 de abateri, 21 dintre acestea fiind sanctionate cu amenzi contraventionale în valoare de 182.000 lei, iar cinci cu avertisment contraventional.
Directorul unitãtii miniere se aflã si el printre persoanele cu atributii în domeniul respectãrii normelor de muncã sanctionate.
Practic, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoanã în parte în conformitate cu fisa postului.
În urma cercetãrilor, s-a stabilit cã în subteranul Minei Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentatã de “o scânteie de naturã electricã produsã undeva în zona silozului”, iar cinci oameni si-au pierdut atunci viata.
Diana Mitrache