Ministrul secretar de stat Doru Visan a vorbit la Petrosani despre faptul cã mina Livezeni si cea de la Vulcan vor trebui, într-un an, sã preia si productia de la Lonea si Lupeni. Sunt însã scenarii optimiste, despre care sindicalistii recunosc cã sunt absolut importante, însã, acum vorbesc despre investitii întârziate de lipsuri, lucru ce i-a fost spus si secretarului de stat, dar si celor din Consiliul de Administratie. „Am discutat de problemele extrem de grave de la mina Livezeni, unde investitia, ce trebuie sã se realizeze anul acesta, de punere în functiune a abatajului din panoul V, este rãmasã în urmã, din cauza lipsurilor de materiale, de profile SG 29, sg 23 si a bridelor necesare efectuãrii”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Presedintele Consiliului de Administratie, Stamin Purcaru, a precizat cã vor fi fãcute investitii la cele douã mine ce rãmân sã preia productia celor ce se închid la Lonea si la Lupeni. Sindicatele vorbesc acum cã doar asa va fi posibilã functionarea celor douã termocentrale . „În situatia în care aceste investitii se vor face, atât la mina Livezeni, cât si la mina Vulcan, este posibil ca, parte din diferenta de productie, sã fie preluatã de ele. Eu am spus punctul nostru de vedere si este clar cã cele douã mine nu vor da cât dau cele 4, nici azi, nici în 2018”, a adãugat Darius Câmpean, care s-a declarat extrem de multumit de faptul cã activitatea la Lupeni si al Lonea a mai fost prelungitã încã un an. Asta, dupã ce ani de zile s-a muncit la acest memorandum aprobat miercuri de Guvern.
Mina Livezeni are resurse de cãrbuni, asa cum sunt si la Vulcan, însã, ca sã ajungã la ele si sã le exploateze, minerii trebuie sã primeascã utilaje, materiale si piese, asa încât sã poatã fi exploatate. Acum si sindicatele le-au cerut celor de la CEH sã se implice, aceasta fiind chiar ultima sansã a mineritului de huilã.
„Compania are în evidente, dar sunt date secrete, aceste zãcãminte si numãrul de ani în care urmeazã sã fie exploatate. Lucrurile sunt puse la punct. În mod clar, aceste investitii trebuie sã se întâmple si asta tine si de conducerea CEH, sã le facã, pentru cã altfel nu stiu ce solutie vor gãsi la anul, dacã si Lupeniul si Lonea îsi opresc activitatea. Lupeni, Lonea si Vulcan sunt cele care dau astãzi cea mai mare cantitate de cãrbune, iar Livezeniul are acum o problemã legatã de întârzierea realizãrii acelei investitii”, a conchis presedintele Sindicatului Muntele.
Intrarea si iesirea din insolventã a CEH si perioadele de dinainte de divizare fatã de minele neviabile, au adus mineritului din Valea Jiului mari deservicii. Nu mai sunt fabrici de utilaj minier, iar minerii duc lipsã de materiale necesare. Nu s-au fãcut de ani zile investitii, dar acum, la Petrosani, cei din Ministerul Energiei vorbesc despre investitii.
Diana Mitrache