AVATAR este aplicația ce poate fi descărcată pe orice telefon și oricine are probleme cu drogurile, ori știe pe cineva care are, poate să vadă ce este de făcut. Aplicația a fost lansată la Petroșani, anul trecut, iar acum, după ce au devenit funcțională, cei care au creat-o ne spun cum poate fi de ajutor.

„AVATAR – calea luptei împotriva drogurilor” este titlul unui proiect care, timp de aproape un an, a strâns date, a luat legătura cu polițiști și psihologi, cu tineri care au probleme cu drogurile, ori cu medicii și acum pot face un profil adevărat oricui crede că poate încerca.
„Am pornit acest proiect, chiar la Petroșani, în luna martie a anului trecut, iar acum acest proiect a creat uh instrument ce poate fi pus la dispoziția psihologilor școlari, sau a tuturor celor interesați”, spune Liviu Gabriel Dumitru, manager de proiect.
La finalul acestui proiect, au venit să afle despre el psihologii școlari, polițiștii locali și nu numai, iar publicul țintă este oricine are probleme cu drogurile, ori care știe pe cineva care are. Odată descărcată aplicația pe telefon, cei care o accsează devin avatare anonime, dar care pot face profilul unui consumator, în funcție de ce știe despre el. La final, sunt chiar sfaturi despre ce e de făcut. „Am căutat acele situații care se potrivesc în mai multe locuri și am reușit să creăm un profil al consumatorului de droguri adolescent, care să sperăm că, prin maniera în care este abordat, prin prisma aplicației, va reuși să fie de mare ajutor pentru consilierii școlari. În Ungaria, acest proiect educațional se adresează și psihologilor din școli și asistenților sociali din școli, dar și polițiștilor care vor folosi această aplicație, pentru a profila un profil”, a mai spus amnagerul de proiect Liviu Gabriel Dumitru.
Aplicația este simplă și le dă posibilitatea celor care o accesează să rămână anonimic. Așa că nu există riscul de a fi identificați.
„Există o rubrică dedicată pentru locurile în care se pot adresa pentru a primi ajutor pe site-ul www.avatar-erasmus.com și sunt la dispoziția publicului”, a conchis managerul.
Consilierii școlari și cei care se ocupă cu studenții din capusuri au fost cooptați pentru a crea un AVATAR, adică profilul unui consumator de droguri. Acum au o aplicație pe telefoanele mobile. Asta, pentru că prea puțini sunt părinții, ori dascălii care știu să recunoască simptomele, comportamentul și fizionomia unui consumator.
Ultimele statistici arătau că, 8,2% dintre elevii înscriși în județul Hunedoara au consumat droguri cel puțin o dată. Tot statisticile arată că vârsta consumatorilor a scăzut sub 12 ani și cei mai mulți consumatori par a fi în zona Văii Jiului. Unul din 25 de liceeni a consumat droguri măcar o dată pe lună. Așa că părinții, profesorii, psihologii școlari, toți trebuie să știe cum arată un consumatopr, ce simptome prezintă și cum poate fi identificat.
Diana Mitrache