M ai mulți studenți de la Facultatea de Teologie din Cluj sunt acum în campusul de la Petroșani, pentru o tabără absolut inedită. Îi spun Pro Conceptum și transcriu o poezie japoneză în fotografie, iar mai apoi în pasteluri pictate. Totul sub denumirea generică de Ekfrază.

Taberele de creație ale studenților la Casa de Cultură a Universității din Petroșani sunt parte a unei tradiții mai vechi, ce atrage aici idei conceptuale
absolut inedite. Iar acum, timp de o săptămână, la Petroșani au ajuns studenții care fac parte din tabăra acestui an. „Am pornit de la ideea de ekfrază și ekfrază inversă. Poate că pentru mulți nu spune nimic lucrul acesta, dar pe scurt, pot să vă spun care este esența proiectului: poeți și oameni de litere din Cluj au reaizat o serie de huiku-uri (n.r. poezii japoneze). Acestea vor fi transpuse în fotografie de către artiști consacrați, sau mai puțin consacrați, toți din Cluj Napoca, urmând ca lucrările grafice, realizate în baza acestor haiku-uri, să fie, la rândul lor transpuse într-un alt mediu, de data aceasta pastelul, de studenții Facultății de Teologie din Cluj Napoca”, a explicat lector universitar dr. Lavinia Hulea, director Casa de Cultură a Studenților Petroșani.
Lucrările realizate
de ei vor fi expuse într-o săptămână și totul va
culmina cu un simpozion dedicat acxestei sesiuni de comunicări în data de 25 noiembrie Toate lucrările vor putea fi admirate până în 31 ianuarie, anul viitor.
Diana Mitrache