Se tot vorbește de viitorul energetic care este despre hidrogen, iar un fost consilier în Ministerul Energiei spune că un proiect de acest fel este gândit încă de acum 2 ani. Doar că, de atunci, și mina Paroșeni a fost închisă, deși subteranul putea fi și el exploatat în acest sens. Ne uităm la strategiile elaborate de alte țări europene cu privire la hidrogen, dar și noi avem un proiect ce a fost gândit de acum 2 ani și lăsat în așteptare la Ministerul Energiei.
O spune un fost consilier al ministrului Energiei, de loc din Valea Jiului, care a văzut oportunitatea pretabilă în Valea Jiului.
„Având acces la Platforma de Tranziție a Zonelor Miniere de la Bruxelles, am constatat cu relativă ușurință că lucrurile se îndreaptă spre Hidrogen, ca vector de energie al viitorului și am găsit-o foarte potrivită pentru Valea Jiului. De aceea, încă de acum 3 ani eu vorbesc de Hub de Hidrogen pentru Valea Jiului, unde avem o infrastructură energetică considerabilă, iar aici mă refer la Termocentrala Paroșeni, cu toată rețeaua de transformare a energiei electrice și de transport, care trebuie valorificate pentru viitorul Văii Jiului”, a spus Michael Melczer. Fostul consilier din Ministerul Energiei mai spune că nu doar termocentrala ar putea să primească fonduri așa încât să folosească hidrogenul pe care să îl extragă din apă, ori din subteran, dar chiar și fostele minele s-ar fi pretat.
„Avem cavitățile exploatate din Valea Jiului. Păcat că unele au fost deja terminate, iar aici mă refer la mina Paroșeni, care era și foarte aproape de termocentrală și e putea fi folosită pentru așa ceva”, a mai adăugat Michael Melczer.
Specialiștii spun că acum Guvernul ar trebui să ia o astfel de decizie și să dezvolte un Hub de Hidrogen în jurul Termocentralei Paroșeni. Hidrogenul s-ar putea extrage, prin electroliză din apă, ori din metanul din subetran. Apoi, acest hidrogen ar putea fi stocat, varianta aceasta fiind mai eficientă ca stocarea energiei electrice. Comisia Europeană a adoptat, pe 8 iulie 2020, Strategia UE privind Hidrogenul, una valabilă pentru economie, în perspectiva anului 2050. Țara noastră recunoște rolul deosebit de important al hidrogenului ca modalitate de decarbonare și, din acest motiv, în Planul Integrat petnru Energie și Schimbări Climatice, hidrogenul este prevăzut ca una dintre modalitățile de atingere a obiectivelor asumate privind energia curată și reducerea gazelor cu efect de seră.
Diana Mitrache