La aproape 8 luni de la inundațiile catastrofale din iunie anul trecut, Apa Serv a făcut recepția și a amorsat magistrala distrusă atunci. Miercuri a fost prima zi în care populația din vestul Văii Jiului a primit apă pe acest fir, distrus de apele Jiului de Vest. Investiția a fost realizată cu bani primiți pentru inundații.
Magistrala de aducțiune a fost luată de apa Jiului și, pe o porțiune de câteva sute de metri, pe partea care a rămas, firul II a fost colmatat. Reprezentanții societății de distribuție a apei din Valea Jiului spun că de miercuri, populația este alimentată prin acest tronson. După ce s-au făcut toate probele și a fost amorsată întreaga magistrală. „Începând de azi (n.r. miercuri, 10 februarie), tronsonul a fost finalizat. Este funcțional. S-au făcut probele de presiune, de etanșeitate, s-a făcut dezinfecția tronsonului.
Mai mult, s-a dezinfectat și tronsonul care, în perioada inundațiilor, s-a umplut de aluviunile pe care le-a adus Jiul”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
A fost vital, spun responsabilii din societatea care asigură alimentarea cu apă și, doar o minune a făcut ca oamenii să nu rămână fără apă. Asta, pentru că, de fiecare dată când a apărut câte o problemă pe unicul fir ce alimenta populația de la Câmpu lui Neag, la Petroșani, oamenii riscau să rămână fără apă potabilă. Apele Jiului au rupt conducta și populația a primit apă pe un singur fir, timp de aproape 8 luni de zile.
„De astăzi (miercuri 10 februarie), în urma viiturilor din iunie 2020, a fost luat de ape un tronson de 460 m, ceea ce ne-a făcut ca să nu mai putem funcționa pe traseul Valea de Pești – Lupeni, decât pe un singur tronson de magistrală. Practic, orice situație care putea să apară și au apărut, ar fi putut să pună în pericol alimentarea cu apă a Văii Jiului, pe partea de vest”, a mai adăugat managerul SC Apa Serv.
Întreaga investiție a costat aproximativ 918.835 de lei fără TVA și a fost realizată cu bani ce au venit pentru despăgubiri, prin programul de refcaerea infrastructurii. I
nundațiile din iunie 2020 au fost considerate cele mai devastatoare din ultimii 30 de ani, iar alimentarea cu apă potabilă a fost serios pusă în pericol, din cauza distrugerilor care au fost provocate.
Diana Mitrache