Cetele de pitãri vor umple si anul acesta Parcul „Carol Schreter”P itãrãii din satele de lângã Petrosani sunt asteptati, din nou, în Parcul „Carol Schreter”, acolo unde gazde le vor fi, ca de fiecare dtã în ultimii ani, edilii din Petrosani.
Parcul „Carol Scheretr” din Petrosani va rãsuna, din nou, de colindul pitãrãilor, primii vestitori ai nasterii lui Isus Hristos. Binecuvântati de preot, cetele de colindãtori vor porni petrecerea în parc, acolo unde gazde le vor fi edilii din municipiul Petrosani. „Si anul acesta primim colindul pitãrãilor. Evenimentu va avea loc în data de 24 decembrie, la ora 10.00”, a declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi. Vor veni cete de colindãritori din Slãtinioara, de pe strada Coasta, din Dâlja, Livezeni sau Sãlãtruc.
Obiceiul Pitãrãilor este pãstrat în comunitãtile de momârlani – populatia bãstinasã din Valea Jiului – încã de pe vremea dacilor si are ca semnificatie sacrificiul adus Divinitãtii ca multumire pentru rodnicia holdelor si a pomilor. Pitãrãilor li s-au adãugat în timp „craii”, care anunta, printr-o scenetã bine pusã la punct si repetatã sãptãmâni în sir, nasterea pruncului Iisus Hristos. Adunati în cete, copiii si tinerii din sat îmbracã straie populare, iar în noaptea de Ajun împodobesc steaguri cu clopotei, nãframe multicolore, ciucuri si coronite de flori, pe care le agatã pe prãjini, iar a doua zi dimineatã pornesc, cãlare, la colindat. Cetele de pitãrãi sunt primite în gospodarii cu strigãte de veselie si daruri, iar obiceiul spune cã nimeni nu are voie sã cearã mai mult decât primeste, altfel risca sã fie exclus din grup. Dupã împãrtirea darurilor, în ogradã se încinge dânsul traditional, denumit învârtita jieneasca, în acompaniament de fluiere.
Strigãturile care însotesc jocul sunt învãtate de la cei mai în vârstã, care la rândul lor au fãcut parte din aceste cete de colindãtori. Potrivit credintei populare, ei pot umbla liberi prin casele si curtile oamenilor pentru cã sunt purtãtori de noroc si fericire.
Obiceiul s-a pãstrat în timp si, pentru frumusetea traditiilor în municipiul Petrosani cetele de pitãrãi din comunitãtile rurale din zona urbei pornesc colindul traditional. Caii sunt împãdobiti de sãrbãtoare, iar colindãtorii merg în cãrutele atent ornate. Pentru ca traditia sã nu moarã, de câtiva ani pitãrãii se strâng în curtea bisericii, unde primesc binecuvântarea preotului, iar apoi se urcã în cãrutele împodobite de sãrbãtoare, trase de cai, si colindã pe strãzile municipiului Petrosani. Punctul final este Parcul Carol Schreter, din centrul municipiului, acolo unde le colindã pe gazde, dar si pe localnicii veniti mereu în numãr mare sã-i admire.
Carmen Cosman