Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, s-a aflat la Constanta, unde a participat la discutii cu reprezentantii Bãncii Mondiale. Au fost abordate mai multe teme de interes pentru administratiile publice din tarã.
“Sunt prezent la Constanta, la Adunarea Generalã a Asociatiei Municipiilor din România, unde se poartã discutii cu reprezentantii Bãncii Mondiale, dar si cu oficiali ai institutiilor statului român”, a spus, vineri, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrpsani.
Livia Stan, directorul Departamentului de Consultata Fiscalã sI Juridicã a prezentat “Mecanismele de atragere a investitiilor si de dezvoltare urbanã”.
“Este un subiect care ne preocupã si am solicitat simplificarea legislatiei în acest domeniu. De asemenea, la întâlnire am mai discutat despre “Iluminatul eficient pentru orase” si despre modul în care putem reduce risipa de energie electricã, proiectul fiind sustinut de Asociatia F.E.G.I.M.E.”, a mai precizat Tiberiu Iacob Ridzi.
Mihai Busuioc, presedintele Curtii de Conturi a precizat importanta colaborãrii si dialogului dintre autoritãtile publice locale si Curtea de Conturi.
„Este important sã existe o colaborare între municipiile din România si Curtea de Conturi, dialogul este foarte important pentru noi. Ne propunem sã crestem transparenta prin publicarea raportelor de audit, a planurilor de verificare, prin anuntarea cu cel putin 3 luni înainte a perioadei în care se va realiza auditul.
De asemenea, ne propunem sã dãm solutii atât pentru autoritãtile publice locale cât si pentru auditorii nostrii, cã rapoartele noastre de audit sã continã recomandãri care sã poatã fi aplicate. Vã anunt cã Curtea de Conturi nu va mai avea functia de control, ci doar rol de audit. Ne propunem cresterea numãrului de misiuni de performantã la nivelul UAT-urilor si diminuarea numãrului de misiuni de audit financiar”, a spus Mihai Busuioc. Tototdatã, s-a discutat si despre stadiul descentralizãrii si a modificãrii procedurii de obtinere a avizelor. „Comisiile de avizare s-au schimbat, iar în douã sãptãmâni urmeazã sã modificãm si regulamentele. Referitor la procesul de descentralizare, Memorandumul înaintat Guvernului a fost deja aprobat, consider cã cu exceptia monumentelor de clasa A, celelalte trebuie gestionate de autoritãtile publice locale, întrucât dumneavoastrã stiti foarte bine care sunt nevoile comunitãtii pe care o conduceti”, a precizat George Ivascu, ministrul Culturii. Programul “Capitala antreprenoriatului românesc”, prezentat de Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, este o competitie între orase care au o viziune antreprenorialã de exceptie, indiferent de dimensiunea si prosperitatea acestora. La sesiunea de lucru au participat Eugen Teodorovici – ministrul Finantelor, George Ivascu – ministrul Culturii si Identitãtii Nationale, Mihai Busuioc – presedintele Curtii de Conturi a României, Tatiana Proskuryakova – Banca Mondialã, manager de tarã România si Ungaria si Bogdan Puscas – presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Se discutã despre problemele cu care se confruntã administratiile locale din tarã.
Monika BACIU