Si la Vulcan si la Uricani, cele douã administratii vor trebui sã acceseze fonduri europene ca sã închidã si sã ecologizeze gropile de gunoi. Este o mãsurã absolut necesarã, iar deponeele ce au functionat cândva sunt încã în litigii. Cei din Uricani nu recunosc terenul, iar la Vulcan, abia s-a fãcut un schimb echitabil si edilii sunt nevoiti acum sã se ocupe de ecologizarea zonei.
„Am spus reprezentantilor Ministerului Mediului cã noi, Consiliul Judetean Hunedoara vom închide, în doi ani de zile, cele douã gropi: Uricani si Vulcan. Sunt deja apãrute instructiunile de la minister, apare si ghidul si vor fi si bani. Vedem exact cum va fi cel mai usor, si cred cã primãriile vor trebui sã închidã cele douã gropi”, spune Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara. Vor fi bani de la Uniunea Europeanã special pentru aceastã activitate si sanse sã obtinã finantãrile au consiliile locale si primãriile pe teritoriul cãrora se aflã aceste deponee vechi.
„Cred cã UAT –urile vor putea prinde bani mult mai usor decât Consiliul Judetean”, precizeazã Avram. Groapa de la Vulcan a fost închisã acum 3 ani, iar cea de la Uricani cu mai multi ani în urmã. România a fost obligatã sã închidã sau sã reabiliteze gropile de gunoi neconforme pânã la data de 16 iulie 2009, dar acest lucru se întâmplã doar acum. Toate administratiile locale din Valea Jiului duc gunoiul menajer la Bârcea Mare, însã, depozitele de deseuri de genul celei de la Vulcan, sunt încã atent monitorizate si vor mai fi monitorizate si în anii urmãtori.
Diana Mitrache