Mina Uricani și Paroșeni nu mai există. Clădirile au fost demolate și pământul însămânțat deja cu iarbă, doar că, din cauză că nu s-au semnat toate actele de recepție, autoritățile locale mai cer încă impozite. Cum va gestiona acest aspect, ne spune chiar directorul Societății de Închideri.
Mina de la Uricani și cea de la Paroșeni au fost ultimele care au intrat în programul de închideri al societății care s-a desprins din Compania Națională a Huilei. Contractele, însă, expiră la finele acestui an.
„Nu mai avem sucursale Mina Paroșeni și Uricani. Contractele de reabilitare, recultivare se finalizează la 31 decembrie. Conform graficului, am ultimul decont și voi face recepția la terminarea lucrărilor”, a spus Daniel Sîrb, directorul Spcietății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului.
Doar că primăriile din orașele în care au funcționat minele nu pot să scutească societatea de impozite, până că birocrația nu este finalizată. Și asta le impune celor de la SNIM să plătească impozite în continuare, pe clădiri ce fizic nu mai există.
„Problema este în discuție pentru anul 2021, cu primăria Vulcan și cea de la Uricani. Eu, normal, nu ar mai trebui să plătesc impozite, că nu mai sunt clădirile și nici fundațiile. Există o discuție mai aprinsă cu primăria Uricani care menționează că, în momentul în care am semnat procesul verbal la terminarea lucrărilor, nu mai este valabilă autorizația de desființare/demolare. Eu nu o să pot să semnez acest proces verbal decât în cursul lunii ianuarie 2021, pentru că în decembrie dăm drumul la hârtii către București. Așteptăm apoi o comisie, care vine în teren ce am executat. Dacă este zăpada de o jumătate de metru, poate veni în februarie și avem în discuție plata impozitelor pe clădiri”, a mai explicat directorul Societății de Închideri de Mine.
Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului mai plătește impozte și taxe și la Petrila, pentru că acolo nu au fost demolate o serie de clădiri și, tot acolo, achită și paza obiectivelor, deși obiectivul societății era să le demoleze de ani buni. Dar asta nu s-a întâmplat din cauză că tot birocrația a ținut demersurile
pe loc.
Diana Mitrache