Albiile apelor de munte de la noi sunt pur si simplu sufocate de deseurile pe care oamenii ce locuiesc în zona noastrã le aruncã. Este un obicei de care nu se dezvatã, iar primãriile au fost cele avertizate sã ia mãsuri pe toate cursurile de apã. Asta, pentru cã nu existã curs de apã sã nu fie sufocat acum de gunoaie. Si asta, în conditiile în care izvoarele de munte sunt la câtiva km de noi, iar la Târgu Jiu s-a format, din nou, o mare de PET-uri.
„Noi suntem în plinã desfãsurare a controlului, ce a fost stabilit prin ordin al prefectului, pânã în 30 aprilie, fiind termenul final. Procesul verbal se va încheia în 4 mai. Am gãsit foarte multe gunoaie pe cursurile de apã si dupã aceastã campanie, se va rezolva problema, dar nu în totalitate. Este un proces ce nu se poate opri, din pãcate, cã unii cetãteni sunt obisnuiti cu aceastã practicã de a arunca în albiile râurilor, deseuri de tot felul”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. Din pãcate, dacã nu se va face curãtenie, cei de la Apele Române sunt gata sã dea si amenzi.
„Urmeazã, dacã nu se rezolvã, sã trecem la amenzi, care pot sã ajungã pânã la 35.000 de lei, dacã îi prindem în flagrant pe cei care aruncã deseurile în apã”, a mai adãugat seful sistemului hidrotehnic, Garda de Mediu, Apele Române si Prefectura judetului Hunedoara au demarat aceastã campanie de primãvarã, iar la finalul ei, vor fi aplicate amenzi celor care nu îsi curãtã pâraiele de deseurile ce le sufocã. Unele primãrii au cerut pãsuire, pentru cã a fost perioada sãrbãtorilor, în timp ce o au existat chiar primari revoltati cã au fost somati sã curete apele. Urmeazã, însã la finele acestei campanii, sã fie amendati cei care lasã apele poluate.
Diana Mitrache