Primarii, consilierii locali, judeteni sau presedintii de Consilii Judetene pot sã facã parte din adunãrile generale ale actionarilor la societãtile comerciale. Pânã în prezent acest lucru era imposibil din cauza legilor care vizau incompatibilitatea alesilor locali.

“Prin modificarea art. 87 alin. 1 lit. d) este eliminatã incompatibilitatea generatã de detinerea calitãtii de primar sau de viceprimar/presedinte sau vicepresedinte al consiliului judetean simultan cu calitatea de reprezentant în adunãrile generale ale actionarilor la societãtile comerciale; prin abrogarea art. 87 alin. 1 lit. f) este eliminatã incompatibilitatea generatã de detinerea calitãtii de primar sau de viceprimar/ presedinte sau vicepresedinte al consiliului judetean simultan cu calitatea de reprezentant al unitãtii administrativ – teritoriale în adunãrile generale ale societãtilor comerciale de interese local, pe de o parte, si cu calitatea de reprezentant al statului în adunarea generalã a unei societãti comerciale de interes national, pe de altã parte”, aratã un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate.

ANI aduce noutãti si pentru consilierii locali si judeteni, astfel “este eliminate incompatibilitatea generatã de detinerea calitãtii de consilier local simultan cu calitatea de reprezentant în adunarea generalã a actionarilor la regiile autonome si societãtile comerciale de interes judetean ori înfiintate sau aflate sub autoritatea consiliului judetean sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generalã a actionarilor la regiile autonome si societãtile comerciale de interes national care îsi au sediul sau care detin filiale în unitatea administrativ-teritorialã respectivã”.

Agentia Nationalã de Integritate aduce la cunostinta opiniei publice faptul cã modificarea legislativã a prevederilor Legii 161/2003 adoptatã de cãtre Camera Deputatilor eliminã o serie de incompatibilitãti stabilite în cazul alesilor locali si poate avea un impact negativ în ceea ce priveste exercitarea functiilor si a calitãtilor publice în conditii de integritate.

“Agentia considerã cã, prin eliminarea situatiilor de incompatibilitate mentionate, aceastã propunere legislativã creeazã premise pentru generarea unor conflicte de interese si, evident presupune eludarea principiilor care guverneazã prevenirea conflictului de interese în exercitarea functiilor si demnitãtilor publice, principii instituite imperativ de lege. În expunerea de motive aferentã propunerii de modificare legislativã se invocã, în mod nefondat, contradictii între Legea nr. 215/2001 – Legea administratiei publice locale si Legea nr. 161/2003. Dispozitiile Legii nr. 215/2001 referitoare la prerogativa consiliilor locale de a exercita în numele unitãtii administrativ-teritoriale toate drepturile si obligatiile corespunzãtoare participatiilor detinute la societãti comerciale sau regii autonome, se referã la numirea reprezentantilor acestor consilii locale în adunãrile generale ale actionarilor sau asociatilor la o societate comercialã de interes local. Or, actuala reglementare a regimului juridic al incompatibilitãtilor permite consilierilor locali sã exercite mandate de reprezentare în adunãrile generale ale actionarilor sau asociatilor la o societate comercialã de interes local ori la o societate comercialã de interes national care îsi are sediul sau care detine filiale în U.A.T. respective, fiind interzisã numai detinerea functiilor de presedinte sau de secretar al A.G.A. Prin urmare, considerãm cã nu existã niciun fel de justificare pentru a modifica dispozitiile Legii nr. 161/2003, acestea nefiind în contradictie cu dispozitiile Legii nr. 215/2001, asa cum se sustine în expunerea de motive. De-a lungul anilor, sute de alesi locali au fost declarati incompatibili de ANI.

Monika BACIU