Municipalitatea de la Petrosani este prima administratie localã din regiunea de Vest care atrage fonduri europene pe exercitiul financiar 2013-2020. Este vorba de proiectul care prevede “reabilitarea clãdirii Muzeului Mineritului si amenajarea muzeisticã”.
Luni a fost semnat contractul de finantare în valoare de aproape 5 milioane de lei. “Ieri la Timisoara am semnat contractul de finantare pe fonduri europene pentru reabilitarea Muzeului Mineritului. E vorba despre un proiect în valoare de 4.947.826,17 lei, din care valoarea nerambursabilã este de 4.847.915,35 lei si contributia proprie este de 99.946,82 de lei. Este primul proiect din regiune care va fi scos la licitatie si care va atrage primii bani europeni pe exercitiul financiar 2013-2020 din zona Vest. Din cele patru judete, acesta este primul proiect care va atrage fonduri. Celelalte proiecte chiar dacã au semnate contractele de finantare nu au proiectul tehnic realizat. Noi va trebui ca în termen de douã luni sã scoatem la licitatie executia acestui proiect”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. În cadrul proiectului se vor executa mai multe lucrãri de amenajare a clãdirii, dar si dotarea acesteia.
“Proiectul urmãreste reabilitarea clãdirii muzeului, amenajarea exterioarã a clãdirii pentru persoanele cu dizabilitãti, dotarea muzeului cu instalatii si echipamente cu asigurarea utilitãtilor si a conditiilor de climatizare si dotarea muzeului cu mobilier si tot ceea ce presupune expunerea a tot ceea ce înseamnã exponate. Sunt primii bani europeni care ajung la Petrosani pe exercitiul financiar 2013-2020 pe POR”, a mai spus sursa citatã. Proiectul a fost depus în luna noiembrie 2016 si a parcurs toate etapele de evaluare, respectiv verificarea eligibilitãtii. Prin proiect, se urmãreste reabilitarea clãdirii muzeului compusã din demisol, parter si pod prin executarea unor lucrãri de reparatii, interventii de consolidare si interventii structurale; accesibilizarea clãdirii pentru persoanele cu dizabilitãti locomotorii prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal si construirea unui lift în interiorul clãdirii care sã asigure accesul de la demisol pânã în pod; dotarea muzeului cu instalatii, echipamente si dotãri pentru asigurarea utilitãtilor si a conditiilor de climatizare, sigurantã la foc, antiefractie; dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural; amenajarea suprafetei exterioare de teren cu alei, trotuare, spatii verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare si a unui spatiu tip piatetã în fata clãdirii.
Monika BACIU