Primãria municipiului Petrosani a ajuns bãtaia de joc a oficialilor de la termocentrala Paroseni. În urmã cu câteva sãptãmâni, pe fondul problemelor societãtii de termoficare, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi a solicitat o întâlnire cu oficialii termocentralei Paroseni pentru a stabili dacã abonatii sistemului de termoficare pot beneficia de încãlzire în sistem centralizat.
La acel moment, oficialii termocentralei au dat asigurãri cã pot furniza agent termic în sezonul de iarnã 2018-2019.
CEH si asigurãrile
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara arãtau la 4 zile dupã întâlnirea de la primãrie cã pot furniza agent termic, însã în anumite conditii, si anume dacã pretul pentru gigacaloria furnizatã s-ar fi TRIPLAT.
“O eventualã continuare a activitãtii ar fi fost posibilã prin triplarea pretului actual de  istributie aprobat de cãtre revânzãtor, crestere cu care administratorul judiciar nu este de acord tinând cont de limita de suportabilitate a beneficiarilor serviciului de termoficare. Alte posibilitãti luate în discutie au fost majorarea subventiei actuale acordate de Primãria Municipiului Petrosani,  lucru imposibil din lipsã de fonduri, si reducerea pretului agentului primar livrat de S.E. Paroseni la o treime din tariful actual. S.E. Paroseni face precizarea cã pretul de livrare al agentului termic furnizat nu poate fi redus, acest pret fiind aprobat de cãtre ANRE (Autoritatea Nationalã de Reglementare în domeniul Energiei) în baza costurilor de productie a energiei termice fundamentate de cãtre S.E. Paroseni”, arãta comunicatul CEH din data de 31 iulie 2018. n plus, oficialii CEH mai notau cã pot furniza agent termic abonatilor, însã au invocat anumite prevederi de ordin legal.
“S. CEH-SA – Sucursala Electrocentrale Paroseni îsi reafirmã capacitatea si  disponibilitatea de a furniza energie termicã cãtre toti  consumatorii racordati în  istemul centralizat, societatea dispunând de capacitãtile de productie necesare pentru livrarea agentului termic  primar, dar subliniazã necesitatea respectãrii tuturor reglementarilor legale în vigoare si a conditiilor de eficientã”, mai notã acelasi comunicat.

Au acceptat falimentul
Numai cã oficialii de la Complexul Energetic Hunedoara au jucat la dublu. Încã din data de 25 iulie, cu 4 zile înainte de întâlnirea de la Primãrie si cu 6 zile înainte de a transmite comunicatul au semnat un document prin care arãtau cã sunt de acord cu intrarea în FALIMENT  a societãtii de termoficare din Petrosani.
“În calitate de debitor al creditorului nostru SC Termoficare SA Petrosani (…) declarãm cã în temeiul prevederilor art. 145, alin. 1, lit. C, din Legea 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei sI de insolventã, deoarece debitorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin planul de reorganizare, suntem de acord cu aplicarea dispozitiilor prezentului articol, în sensul intrãrii în faliment”, aratã decizia CEH.
Oficialii CEH arãtau cã datoriile restante ale S.C. Termoficare S.A. Petrosani care, la data de 27.07.2018, se ridicau la suma de 61.781.312,71 lei, iar în iarna 2017-2018 procentul de încasare a energiei termice facturate a fost de 56.73%.
Dosarul are ca termen de judecatã data de 13 septembrie. Atunci urmeazã cã judecãtorii Tribunalului Hunedoara sã se pronunte asupra falimentului societãtii de termoficare.
Monika BACIU