Primãria Lupeni preia de la Universal Edil locuintele apartinând fondului locativ. Nu vor fi preluate si datoriile. Dupã ce planseul unui imobil din Lupeni s-a prãbusit, edilii au precizat cã vor prelua toate unitãtile locative de la Universal Edil si le vor trece în administrarea Consiliului Local.
“Noi nu vom prelua datoriile. Toate datoriile rãmân la Edil. Noi vom prelua apartamentele curate (fãrã datorii-n.r.), astfel încât datoriile respective vor fi plãtite de cãtre cei care le-au fãcut. Edilul va continua procesele cu cetãtenii care sunt datornici. Le vom prelua de la zero si îmi doresc sã avem un nu început, unde chiriasii sã aibã contract la apã, curent, sã aibã toate aceste lucruri pe care trebuie sã le avem”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Urmeazã a fi realizat si un regulament în baza cãruia vor fi atribuite locuintele. Autoritãtile locale au identificat, în urma verificãrilor, o problemã. Chiriasii nu au contracte cu societãtile de utilitãti publice.
“Cam 50% din apartamente, undeva la 500 de apartamente, au fost inventariate. Am format o echipã de 5 persoane care sã se ocupe de acest aspect. Vom verifica si vom analiza fiecare caz în parte. Sunt din cele 500 de apartamente, în jur de 100 de apartamente unde nu am identificat chiriasii, este posibil sã nu fie în tarã, dar vom face în asa fel încât sã înteleagã cã dacã nu stau în apartament trebuie sã îl cedeze altor persoane care au mare nevoie. Vom creiona un regulament foarte clar, astfel încât sã se stie cine poate sã beneficieze de aceste apartamente. Nu mi se pare normal sã fie persoane care detin douã proprietãti si sã mai aibã un apartament din fondul locativ. Nu mi se pare nici normal sã fie persoane care sã stea într-un apartament si ãla (cel din fondul locativ-n.r.) sã fie gol. Mai sunt persoane care nu au nici serviciu, nu sunt înscrise nici la ajutor social pentru a munci în folosul comunitãtii si beneficiazã de aceste apartamente din fondul locativ. Trebuie sã aibã o sursã de venit, dar trebuie sã existe altfel cum pot întretine un apartament. Toti trebuie sã aibã contracte la apã, curent. Multi dintre ei nu au aceste lucruri, furã curent, furã apã. Vom încerca sã verificãm si acele situatii mai delicate pe care le avem. Vrem sã vedem ce se întâmplã, cum trãiesc copiii. Am implicat si Asistenta Socialã si sunt situatii dramatice în anumite locuri”, a mai spus sursa citatã.
Dupã 1990 fostul Fond Locativ de Stat compus din locuintele construite în anii precedenti au fost incluse în domeniile private ale unitãtilor administrativ-teritoriale, iar cu aplicarea dispozitiilor legale s-a permis vânzarea lor cãtre chiriasi prin intermediul firmelor de profil înfiintate de Consiliile Locale. În acest mod fostul IGCL Lupeni, devenit ulterior SC Universal Edil SA Lupeni. Societatea aflatã în subordinea Consiliului Local al municipiului Lupeni a primit dreptul de administrare a locuintelor aflate în domeniul privat. Întrucât lichidarea SC Universal EDIL SA Lupeni este cãtre final, edilii au considerat necesarã preluarea locuintelor în administrarea Consiliului Local.
Monika BACIU