Dupã ce au stabilit cã, din 2019 vor aloca 100.000 de lei pentru ONG-uri si partidele politice ce vin cu initiative civice, edilii din Petrosani au avut o primã întâlnire cu acestia. Au venit mai multi tineri, interesati sã se implice în actiuni de promovare a turismului, de îngrijirea copiilor sau a vârstnicilor si chiar oameni interesati sã atragã tinerii spre proiecte ce le-ar dezvolta gândirea si i-ar încuraja, prin dans, ori activitãti comune.
„Sunt aici prezentã, împreunã cu câtiva colegi din asociatie, care este una nou-înfiintatã. Activitãtile desfãsurate de noi ar fi: participarea la actiuni de salvare a Defileul Jiului, dar am elaborat si materiale pentru Târgul de Investitori care s-a desfãsurat împreunã cu toate municipalitãtile. Sunt câteva proiecte pe care le avem în viitor si vrem sã ne implicãm în societatea Vãii Jiului”, a spus Izabela Popescu, Valea Jiului Society.
„Ro 100 Valea Jiului a fost înfiintatã anul acesta si am avut activitãti de voluntariat. Am organizat un curs de scriere creativã, unde niste tineri au beneficiat de instructiunile unui scriitor din Bucuresti si, în principiu, am vrea sã continuãm cu astfel de idei, pentru a implica tinerii în astfel de activitãti non-formale, iar dacã am avea un buget, am putea sã realizãm lucruri mai mãrete”, a completat ideea si Lorand Bogdanfi, Ro 100 Valea Jiului.
„Noi dezvoltãm diverse servicii sociale în Valea Jiului. Nu am venit acum cu idei, dar doresc sã spun cã initiativa este lãudabilã, iar noi sperãm cã o sã fie alocati bani pentru ONG-uri si o sã fie o competitie de proiecte. Credem cã un caracter de inovatie si sustenabilitate trebuie sã existe, în sensul cã degeaba alocãm bani pentru activitãti curente, cã anul viitor nu mai avem bani. Suntem de pãrere cã, cu acesti bani, ar trebui sã facem ceva nou si sustenabil, în sensul de a nu se finaliza odatã cu finantarea”, a adãugat si Alexandru Kelemen, reprezentantul Organizatiei Caritas.
Iar dacã tinerii au venit cu idei si propuneri, nici reprezentantii partidelor politice nu au fost mai prejos si au adus chiar amendamente ce tin de organizarea acestor finantãri din bugetul local.
„În întâmpinarea acestei dezbateri publice, sãptãmâna trecutã, am fost în sedinta C L Petrosani, unde am fãcut o propunere de buget participativ. Adicã 5% din bugetul C L sã fie alocat acestor tipuri de activitãti. Noi fiind organizatie politicã, prioritar ar fi sã contribuim la cadrul general de organizare al acestei campanii si am depus si la Registraturã o propunere privind implementarea bugetãrii participative”, a spus Elena Kis, presedinta USR Petrosani. Ideile au fost preluate de cei din administratia localã, ca o primã informatie, iar viceprimarul din Petrosani a propus ca urmãtoarea întâlnire sã vinã în luna ianuarie, când toti cei care au idei, sã vinã si cu un proiect de regulament. „Este bine ca toti sã faceti un proiect de regulament, pentru cã apoi va intra în consiliu sã fie analizat. Faceti propuneri privind regulamentul si privind activitãtile pe care doriti ca noi sã le finantãm”, a spus Florin Nicolae, viceprimarul municipiului Petrosani, iar juristul Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani a completat:
„Acest regulament nu va putea sã exceadã legislatiei si noi nu vom putea eluda Legea 350 si sã finantãm direct. Sigur cã propunerile trebuie sã fie cele care vizeazã realizarea a unor lucrãri de interes public, fie actiuni sau alte activitãti care se pot face împreunã cu Consiliul Local, care poate veni ca si coorganizator, asa cum am mai fãcut cu unii, anterior”. Pentru prima datã, la Petrosani s-a luat în discutie ideea ca, din banii de la buget sã fie finantate actiuni ale ONG-urilor si ale partidelor politice care nu sunt reprezentate în Consiliul Local si, deci, nu pot initia proiecte de hotãrâre. Banii vor fi alocati anul viitor si pot fi folositi tot atunci de cãtre cei care vor câstiga interesul unei comisii de evaluare.
Diana Mitrache