Bansko este considerat un model de succes în ceea ce priveste dezvoltarea turisticã. Cu fonduri ale investitorilor privati, Bansko a devenit una din cele mai mari statiuni  montane de schi, si nu numai din Europa.
Preturile accesibile, dar si viziunea au adus în Bansko turisti din întreaga Europã, precum si nenumãrati investitori imobiliari. Aflat la poalele Muntilor Pirin, Bansko s-a transformat, în ultima decadã,  dintr-un sãtuc linistit în cea mai importantã  statiune de ski din Bulgaria si „statiunea de iarnã cu cea mai rapidã dezvoltare din Europa”, conform presei internationale. Muntii, lacurile si pãdurile ce împrejmuiesc orasul, dar si preturile mici pentru veniturile europenilor au fãcut din Bansko o  destinatie extrem de popularã, mai ales  printre iubitorii  sporturilor de iarnã. În Bansko au fost valorificate toate resursele,  asa dupã cum spune  primarul, statiunea  montanã este una all-season.
„Sunt mai multe lucruri de avut în vedere atunci când vorbim de proiectele turistice. Bansko are naturã, Bansko are istorie si cel mai important, Bansko are spirit. Când investitorul potrivit a venit în Bansko, proiectul turistic pur si simplu s-a întâmplat”, a declarat Georgi Ikonomov, primarul municipiului Bansko.
Ce înseamnã investitorul potrivit si cum poate fi acesta recunoscut, am vrut sã aflãm de la primarul din Bansko, însã rãspunsul a fost unul complex. Existã nevoie de încredere si o permanentã colaborare între administratia localã si investitori, iar astfel proiectele se transformã în unele de succes.
„Doar sperãm sã fie investitorul potrivit si este important ca investitorul sã aibã o comunicare bunã cu administratia localã si administratia localã sã colaboreze cu investitorul pentru acelasi obiectiv comun. De asemenea am întâmpinat greutãti în realizarea proiectelor pentru cã Bansko este parte a UNESCO si are o multime de reguli. De aceea, noi încercãm sã facem un turism all-season, încercãm sã avem turism de varã, facem o multime de festivaluri pe timp de varã. Vara folosim muntele pentru pescuit, echitatie, ciclism, iar asta face din Bansko o statiune all-season. Este foarte important pentru afacerile locale, ca antreprenorii locali sã aibã de lucru pe parcursul  întregului an, nu doar iarna. În ultimii ani am fost bucurosi sã vedem cã acest lucru se întâmplã, nu doar iarna, ci si vara”, a mai spus primarul.
Campionate mondiale
Cu douã pârtii si un telescaun, Bansko a devenit statiune de ski în urmã cu 30 ani. Însã investitiile strãine au început sã curgã dupã anul 2000, iar în câtiva ani, s-a dezvoltat enorm, ajungând sã beneficieze de 75 km de pârtii pentru toate nivelurile, precum si de numeroase instalatii (telegondolã, telescaune, teleschiuri). Statiunea a atras investitii de aproape patru miliarde euro, bani veniti exclusiv din buzunarele companiilor europene si ai oamenilor de afaceri bulgari, în timp ce guvernul a oferit facilitãti fiscale. Odatã cu amenajarea pârtiilor, s-au investit sume uriase în constructia de unitãti de cazare, astfel cã piata imobiliarã a înflorit rapid. Acum, statiunea montanã gãzduieste editii ale campionatelor mondiale.
„Primul campionat va avea loc în februarie 2019, este pentru bãrbati, ski alpin. În anul 2020 vom gãzdui cupa mondialã de schi alpin pentru femei si în anul 2021 vom avea cupa mondialã pentru bãrbati. În 2021 vom avea campionatul mondial pentru tinerii pânã în 21 de ani. Pânã acum am gãzduit  7 editii ale campionatelor mondiale de schi alpin. Asta aratã cã Bansko este o gazdã bunã”, a mai precizat primarul municipiului Bansko.
Model pentru Petrosani
Bansko este un model demn de urmat. Autoritãtile locale de la Petrosani au încheiat un parteneriat de înfrãtire cu localitatea din Bulgaria în urmã cu 10 ani. Proiectul ce se dorea a fi implementat si aici este cel care priveste domeniul schiabil din Parâng.
„Momentul înfrãtirii cu Bansko acum 10 ani a fost un demers de-al nostru si am urmãrit sã gãsit un model de succes în zona turismului montan în Europa de Est. Acesta a fost motivul principal pentru care am dorit sã ne înfrãtim cu cei din Bansko. Colaborarea dintre noi a avut ca obiect aceastã zonã a turismului. Bansko s-a dezvoltat foarte mult, sunt în primele 30 de statiuni de schi din lume, au competitii mondiale de schi si sperãm si noi sã ajungem acolo cu domeniul nostru schiabil”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Aflat la o altitudine de 925 metri, Bansko se aflã la o distantã de 160 km de capitala Sofia si 530 km de Bucuresti. Fondat în secolul al  X-lea, Bansko oferã turistilor un contrast  plãcut între strãdutele pietruite sau bisericile vechi si clãdirile noi,  pârtiile pline de zãpadã sau instalatiile moderne. Turismul reprezintã peste 60% din economia Municipiului Bansko si somajul este mult sub nivelul mediu din tarã. Bansko are 5 zone. Prima zonã este cartierul veche, care este în sine stãtãtoare o capodoperã arhitecturalã din epoca Renasterii si atrage multi turisti. Cea de-a douã zonã este tranzitorie dupã ce urmeazã zona de hoteluri. A patra si a cincea sunt zone cu case si terenuri agricole. Traseele din Bansko fac un total de 75 km. Printre ele sunt pârtii potrivite pentru schiori si snowboard-isti profesionisti: 25% din toate. Sunt si pârtii pentru avansati – 40%. Restul de 35% sunt pârtii  potrivite pentru începãtori. Existã si o serie de scoli de schi si  snowboard.
Municipiul Bansko are legãturã cu complexul de schi în partea de sus a muntelui printr-o sosea de 16 km. Pârtiile si lifturile din Bansko sunt mentinute în conditii optime, ele sunt rapide si prevãzute conform tuturor cerintelor internationale. Funicularele si lifturile functioneazã de la 8:30 dimineata pânã la 16:30 dupã-amiazã. Funicularele si lifturile sunt diverse, lungimea totalã ajunge 26 km. Gondola reprezintã o multime de cabine cu 8 locuri, existã si telescaune – cu 3, 4 si 6 locuri. În afarã de  confortul pentru turisti, acestea oferã si vederi spectaculoase din natura muntilor si obiective turistice aproape de Bansko.
Lifturile sunt noi, construite si renovate în ultimii ani. Liftul de 6 scaune Todorka de exemplu, este construit în iarnã din anul 2015. Pe plan circulatia lui constã în 6 metri pe secundã, si poate transporta pânã la 2 000 de persoane pe orã. Acesta a înlocuit liftul deschis în februarie 1986 pentru Balcaniada. Astfel, Bansko acum este o destinatie turisticã de lider în iarnã nu numai în Bulgaria ci si pe Peninsula Balcanicã.
Monika BACIU