Prima zi de școală, fără uniforme, dar cu masca de protecție

Cu ghiozdane în spate, emoții și neapărat cu masca de protecție. Așa au venit la școală elevii din toate unitățile școlare, în timp ce, la intrare, i-au întâmpinat cei care le luau temperatura.

Trei profesori, un cadru auxiliar și trei elevi hunedoreni au fost confirmați pozitiv și pentru ei cursurile au loc doar on-line.

„Este prima zi de școală și trebuie să mergem la școală și să respectăm regulile. Unii copii au emoții, dar trebuie să ne învingem emoțiile.  Noi trebuie să păstrăm distanța socială, să nu atingem banca altui copil, să nu facem schimb de lucruri și să purtăm măștile și să ne dezinfectăm. Am o mască de protecție normală. Mai am spirt, șervețele umede și șervețele normale”, a spus Ioana, o fetiță ce intră acum în clasa pregătitoare, de la Petroșani.

Astfel echipați au venit și cei mici, dar și cei mari. Iar, dacă la unii școala a început în aer liber, alții au și intrat în clase, pe rând.

Semne de ”circulație”, multe emoții și temeri sunt doar câteva din ingredientele cu care începe noul an școlar 2020-2021. Din cauza pandemiei de coronavirus nicio activitate nu se mai desfășoară ca în trecut… ca acum circa 7 luni. Toate obiceiurile au fost date peste cap.

În această perioadă se discută intens de cum se vor desfășura orele în noul an  școlar. Sunt temeri, dar și emoții. Atât în rândul părinților, cât și în rândul cadrelor didactice. Autoritățile centrale au stabilit mai multe reguli privind noul an școlar, iar fiecare unitate de învățământ a mai adăugat măsuri suplimentare pentru a-i proteja pe cei mici.

La Petroșani, la o școală gimnazială s-au lipit pe jos, semne de circulație. Elevii vor trebui să respecte circuitele.

”Având în vedere situația epidemiologică actuală, pentru siguranța dumneavoastră, a elevilor și a personalului școlii, avem rugămintea ca elevii să se prezinte cu mască la școală. Știm că abia așteptați revenirea la școală, dar, perioada fiind atipică, aprecierea pentru doamnele profesoare sub forma buchetelor de flori, va putea fi înlocuită de gândurile dumneavoastră bune, de ochișorii curioși și veseli ai copiilor. Astfel, ne vom putea revedea într-un mediu prietenos, sigur și respectând toate măsurile de siguranță”, arată colectivul Școlii Gimnaziale IG Duca din Petroșani.

În fiecare săptămână, situația epidemiologică va fi reevaluată. Astfel se vor putea lua măsuri specifice acolo unde va fi cazul.

La Petrila, unde sunt 51 de cazuri active de COVID -19, iar rata de îmbolnăvire trece de 2 la mia de locuitori, copiii știu ce au de făcut.

„E ciudat să vii cu mască la școală. Nu e ca în alți ani.  Trebuie să fim protejați, să ne spălăm. Cam toată lumea are măști”, a spus un copil ce tocmai pleca de la școală în prima zi de școală.

„Sunt bine, doar că din cauza măștii nu respir prea bine. Nu  ne putem concentra la fel de bine, dar acum vom face ce putem. Vom fi mai protejați, măcar și vom vedea cum va fi. Acum e bine”, a completat un alt coleg de al său. „Am realizat tot ceea ce înseamnă circuite, am pus la dispoziția sălilor de clasă dezinfectanți. Am îndepărtat din sala de clasă mobilierul, așa încât să rămână doar cel școlar, ca să avem distanțarea socială. De marți, activitatea on-line se va desfășura conform planificării realizate de fiecare profesor la clasă, în baza oglinzii pe care a făcut-o cu așezarea elevilor în bănci”, a spus și Coculeana Zorilă, director la Școala ID Sîrbu Petrila.

În Hunedoara, nu există nicio școală care să înceapă cursurile după scenariul roșu, dar sunt profesori confirmați pozitiv. „Din cele 252 de unități de învățământ, 135 încep pe scenariul verde, 117 pe cel galben. În Hunedoara nu sunt școli cu scenariul roșu, care să transmită lecțiile numai on-line.  Există u  caz confirmat la Petroșani. Mai avem un caz  la Hunedoara și unul la Călan. Dar aceste cazuri sunt în evidența DSP și nu influențează sistemul de învățământ. Și, mai avem un cadru didactic auxiliar și 3 elevi, care rămân în izolare”, a menționat prof. Ilie Pârvan, inspector general Școlar la IȘJ Hunedoara.

Școlile și-au luat toate măsurile de siguranță, iar în Hunedoara, două unități nu au încă toalete.  „Există două școli izolate în județul Hunedoara, în sate, la care se lucrează. Este problema primarilor și aici vorbim de o școală  din Pui, Șerel și Visca. Noi am dat banii necesari”, a mai spus profesorul Pârvan.

În școlile în care spațiul nu este suficient, lecțiile se predau după scenariul galben, cu o jumătate din efectiv la școală și cealaltă on-line. Inspectorul general a susținut că, în proporție de 90%, școlile au activate platformele on-line și fiecare elev și profesor au conturi activate deja.

Diana Mitrache

Cosmin Baciu

Advertisements

Un comentariu la „Prima zi de școală, fără uniforme, dar cu masca de protecție

  • 15 septembrie 2020 la 10:12
    Permalink

    si fara flori,o masura f buna

Comentariile sunt închise.