Autoritãtile locale din Lupeni au inclus pe agenda lucrãrilor publice si cartierul Stefan. Aici urmeazã a fi realizate o serie de lucrãri complexe, de cãtre mai multe institutii.
Prima datã, se va introduce canalizarea si sistemul de alimentare cu apã potabilã. Abia apoi, Primãria va demara lucrãrile de modernizare a drumurilor.
“În Colonia Stefan avem planuri mari. Oamenii din zonã cunosc faptul cã existã în derulare o licitatie a ApaServ care dureazã putin mai mult, toate strãzile vor fi reabilitate, însã, înainte se va realiza canalizarea si sistemul de alimentare cu apã. Apoi vom urma celelalte etape, de asfaltare. Pentru anul acesta ne-am propus sã asfaltãm 500 de metri si sã realizãm câtiva kilometri de rigole care se vor face în zona respectivã”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Colonia Stefan este cel mai vechi cartier muncitoresc din municipiul Lupeni a intrat în reabilitare. În Colonia Stefan locuiesc vreo 500 de familii.
Istoria Coloniei Stefan
Minerii din Lupeni, fatã în fatã cu Ceausescu în 1977 Minerii din Valea Jiului lucrau întotdeauna în conditii foarte grele. Chiar si cu folosirea tehnologiei celei mai moderne – ceea ce nu era cazul în minele României socialiste din anii 1970 – lucrul în minele de cãrbune era greu si periculos. Greva propriu-zisã a început la Mina Lupeni pe 1 august 1977 si a fost încheiatã pe 3 august 1977. În primele momente, unii mineri au propus ca o delegatie de-a lor sã plece la Bucuresti, dar s-a renuntat la aceastã idee, poate si datoritã faptului, cã trenurile erau oprite.
Unii sefi de sectoare au încercat sã împiedice organizarea grevistilor, dar minerii au reactionat prompt, câteodatã dur. Grevistii au luat legãtura cu alte mine din Valea Jiului (pe vremea aceea erau 10 mine în Valea Jiului si cu populatia oraselor pentru a strânge cât mai multi simpatizanti, si s-au adunat pânã la urmã în curtea Minei Lupeni, unde tineau discursuri revendicative.
Cifrele provenite din surse diferite referitoare la numãrul participantilor variazã între 10 000 si 40 000 (chiar 90 000). Cei care sustin cifrele mai scãzute gresesc, întrucât se bazeazã numai pe numãrul de angajati, si nu iau în considerare membrii de familie si alte persoane din afarã care s-au alãturat grevistilor (din simpatie sau numai din curiozitate).
La Lupeni, Ceausescu era asteptat de o multime de mineri. Colonia Stefan din localitate era ocupatã de oameni, potrivit diferitelor estimãri, în jur de 35.000 de mineri participând la 3 august la întâlnirea cu seful statului. Oamenii l-au primit pe Ceausescu care cu huiduieli, care cu aplauze. Colonia Stefan este una din cele mai vechi colonii de locuinte mineresti din Valea Jiului.
Monika BACIU