Marmota nu învelea ciocolată în Parcul Național Retezat, ci se juca lângă un râu și stânci. Apariția rozătoarei a fost surprinsă de Claudia Dănău, biolog în cadrul Administrației Parcului Național Retezat.
”Dintre rozătoare, o prezență inedită în parc este marmota (Marmota marmota) observată de turişti în zona alpină a Retezatului, pe timpul primăverii, verii şi toamnei. Iarna, marmota, la fel ca şi alte specii din parc, hibernează în vizuini. Introdusă în anul 1973 în Rezervația Științifică Gemenele, în căldarea lacului Gemenele, a ajuns să se extindă în număr mare în toată zona alpină a Retezatului Central, în zona lacurilor glaciare şi a pajiştilor alpine, unde găseşte un mozaic de habitate propice hrănirii şi construirii de vizuini”, arată cei de la Parcul Național Retezat.
Marmotele preferă zonele de pajiști alpine sau cele stâncoase, unde trăiesc în colonii, în galerii săpate în sol sau sub stânci. Este o specie foarte sensibilă la creșterea temperaturilor, prin urmare un astfel de fenomen poate conduce la dipariția acestei specii.
Monika BACIU