D epistat de cele mai multe ori târziu, lupta împotriva cancerului devine una pe viață și pe moarte. Depistarea timpurie și tratamentul corect sunt esențiale pentru creșterea ratei de supraviețuire. Din păcate, județul Hunedoara ocupă primul loc în zona de Vest a țării în ceea ce privește incidența cancerului pulmonar.

„Scopul nostru principal este de a conștientiza importanța prevenției în depistarea timpurie a cancerului, dar și a celorlalte boli cronice, în general. Ne dorim ca asigurații să aibă acces în mod echitabil la teste de screening, la servicii medicale de calitate și tratamente invatoare. Eforturile noastre se focusează pe atragerea de investiții publice și private pentru asigurarea de tratamente oncologice performante în județul Hunedoara. Prin solidaritatea arătată astăzi, dar și prin prisma implicării tuturor factorilor de decizie, CNAS, profesioniști din domeniul sănătății, autorități publice locale și centrale, organizații de pacienți, am certitudinea că, împreună, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților”, a declarat directorul general al CAS Hunedoara, Adrian David.
Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului include:
1.Set de analize gratuite care includ și markeri de depistare a cancerului:
●Hemoleucogramă,VSH
●Glicemie, Colesterol seric total, LDL colesterol;
●Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară;
●Determinarea raportului albumină/creatinină urinară;
●Examinare DXA (osteodensitometrie);
●PSA la bărbaţi;
●TGO, TGP;
●TSH şi FT4 la femei;
●Senologie imagistică;
●Examen Babeș-Papanicolau
●RMN whole-body
●Limfoscintigrafie
2.MONITOR 2 – imagistică medicală de înaltă performanță (RMN, CT, scintigrafii, analize de laborator) – cu obligația programării în termen de maximum 5 zile.
Raportat la sfârșitul anului 2022, la nivelul județului Hunedoara, numărul de pacienți în tratament a fost de 2068, iar cheltuielile totale cu medicamentele se ridică la suma de 27.637.413,18 lei.
În timp ce numărul pacienților oncologici este în creștere, din cele 10 unități spitalicești, doar patru au în componență secții de oncologie, respectiv Spitalul Județean de Urgență Deva (3 medici), Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara (3 medici, dintre care doar unul activ), Spitalul de Urgență Petroșani (1 medic), Spitalul Municipal Orăștie (1 medic).
Director General,
Adrian DAVID