Complexul Energetic Hunedoara nu scapã de datorii, spune presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Oficialul a declarat cã societatea energeticã hunedoreanã nu va scãpa de solutia cerutã de Comisia Europeanã privind separarea activitãtii de minerit de cea de productie de energie. Sindicatele reactioneazã dupã declaratia fãcutã de oficial.
„Domnul presedinte al Consiliului Concurentei a avut o declaratie pe care eu o consider nefericitã, am rãspuns cu o adresã prin care i-am adus în atentie toate detaliile acelor ajutoare de stat de care dumnealui vorbea, gresit spunând cã ele reprezintã o gaurã neagrã si acele sume au fost bãgate în minerit. Prin acea adresã i-am adus în atentie faptul cã acei bani nu au ajuns în partea de minerit a CEH, ei reprezintã investitia de desulfurare fãcutã la Paroseni, sumele cheltuite pentru achizitionarea certificatelor de carbon, precum si speculatiile fãcute de termocentralele Paroseni si Mintia pe piata de energie care au fost considerate ca ajutor de stat. Aceste afirmatii sunt periculoase în aceastã perioadã ambiguã, pentru cã noi nu vom face rabat de la obiectivele pe care le avem si le-am avut în ultima perioadã”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Presedintele Consiliului Concurentei a subliniat faptul cã oficialii europeni impun numite directive.
„Solutii ar fi, Comisia Europeanã insistã sã separãm productia de electricitate de minerit. Nu acceptã ideea de subventie ca sã îl tii artificial în viatã. Ne-au impus o conditie încã de acum câtiva ani de când a fost aprobat ajutorul de stat, sã separãm minele. Noi nu am reusit sã implementãm asta, iar compania nu va scãpa de separarea activitãtilor. Dacã separãm activitãtile, se vede cât de mare e gaura de la minerit”, a declarat sâmbãtã presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, într-o conferintã de presã organizatã la Sinaia.
Anul trecut, Comisia Europeanã a informat cã producãtorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finantate din fonduri publice, pe care acum statul trebuie sã-l recupereze. Complexul Energetic Hunedoara estimeazã pierderi de 397,09 milioane lei în acest an. Pierderea este cu 34,68% mai micã decât cea realizatã la finele anului 2018.
Cosmin BACIU