Desi normele pentru functionarea gradinitelor sunt clare, pentru multi prescolari situatia nu este deloc roz. Pentru unii dintre ei, noul an scolar va aducecursuri suspendate la gradinita in care au invatat pana acum.
In judetul Hunedoara functioneaza 215 gradinite, dar nu toate indeplinesc normele sanitare de functionare. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Hunedoara au anuntat ca, in intregul judet sunt 23 de gradinite fara drept sanitar de functionare, unitatile aflandu-se atat in mediul urban, cat si in cel rural. Legea interzice functionarea pe doua schimburi a gradinitelor, dar acest lucru inca se intampla, din cauza supraaglomerarii.
Potrivit Ordinului ministrului Sanatatii, pentru a asigura un proces de invatare corect, s-a stabilit o normare de 20 de locuri pe grupa de gradinita, 20-25 locuri pentru ciclul primar si 25-28 locuri pentru ciclul gimnazial si liceal, dar nu intotdeauna aceste normari s-au si respectat. Autoritatile locale au incercat, in decursul timpului, sa construiasca noi gradinite, dar proiectele s-au blocat de multe ori din lipsa finantarii. La Petrila, de exemplu, DSP a emis decizie de suspendare a activitatii pentru trei gradinite aflate la parterul unor blocuri de locuinte.
In tot acest timp, de mai bine de trei ani, edilii incearca sa gaseasca fonduri pentru constructia unei gradinite, unde ar trebui sa se mute grupele care functioneaza la parterul blocului 39 de pe Tudor Vladimirescu si in blocul 41 de pe strada 8 Martie. Valoarea totala a investitiei este de circa 2,5 milioane de lei, iar lucrurile mer foarte greu din cauza ca finantarea este asigurata de la bugetul local, care nu are fondurile necesare finalizarii constructiilor. De asemenea, printr-un program al Bancii Mondiale, tot la Petrila ar urma sa se construiasca inca doua gradinite, dar totul este inca la faza de proiect.
Si la Petrosani se construieste o gradinita de ani de zile, chiar in zona Primariei Petrosani. Dar, in timp ce locurile in gradinitele deja existente sunt insuficiente, lucrarile la imobilul unde ar trebui sa invete prescolarii par sa nu se mai finalizeze. Licitatia a fost adjudecata in anul 2007 la valoarea de circa 1,5 milioane de lei. Conform autorizatiei de constructie eliberata de Primaria municipiului Petrosani, gradinita trebuia finalizata dupa 14 luni de la demararea constructiei, respectiv 30.12.2008. Desi au trecut mai bine de trei ani si jumatate, nici jumatate din constructie nu este gata. In schimb, valoarea constructiei a crescut la 2,5 milioane de lei cu tot cu TVA.
Carmen Cosman