Aflat între două oraşe, Petrila şi Petroşani, la marginea a două cartiere sărace, locul fostei preparaţii de la Petrila  arată acum adevăratul dezastru lăsat de închiderea minelor de huilă. Săracii din cartier au dărâmat cu ciocanele fiecare construcţie, au luat fierul vechi şi au lăsat construcţiile  măcinate mărunt. Autorităţile, însă,  sunt absolut neputincioase.
Insecte, bălţi uriaşe, noroi cât cuprinde, soare ce musteşte peste munţii de gunoaie urât mirositoare, câini, şobolani şi o mână de oameni care îşi duc traiul zilnic la nici 2 km de centrul Petroşaniului. În Cartierul Bosnea, cuvântul de ordine e dezastrul, iar fosta preparaţie de la mina Petrila, locul în care se spăla cărbunele scos de la două unităţi minere, este acum o ruină ce aduce mai degrabă cu Cernobîlul, decât  cu un loc ce ar putea să devină o adevărată belvedere. Şi nimeni, nici măcar autorităţile locale nu ştiu ce ar putea să facă.

„Referitor la  clădirile de aici, ele sunt demolate. Au intrat în programul acela de demolare, primul care a avut loc. Situaţia lor este, însă, incertă,  pentru că nimeni nu şi-a dat interesul să vedem cui aparţin.  Normal, teritoriul administrativ este al Petrilei, dar problema nu este a  teritoriului, a pământului, ci a ruinelor, care încă mai sunt acolo, chiar dacă ele au fost demolate”, a spus Dorin Curtean, viceprimar al oraşului Petrila.
Cartierul Bosnea se află la limita oraşului Petrila, cu Petroşaniul, pe un deal pe care s-au mutat, uneori şi fără forme legale, oameni săraci. În timp, zona a fost năpădită şi de aşa-numiţii „magneţi”, care au dezmembrat tot ce se mai putea fura de la fosta preparaţie minieră Petrila. Locul, însă, ar putea fi revigorat oricând, dacă cineva şi-a dar interesul. Iar asta o recunosc şi autorităţile locale.  „Dacă ar fi puţină deschidere în direcţia aceasta, eu cred că s-ar putea face lucruri destul de frumoase pe un proiect european. Chiar dacă arată aşa rău ca acum, aici vin turişti să vadă mina Petrila. În fiecare week-end vin aici oameni să viziteze fosta mină Petrila. Dar, din păcate, situaţia este la fel cu o ştim cu toţii şi nimeni nu face un pas ca acest lucru să poată fi schimbat”, a mai recunoscut viceprimarul oraşului Petrila.  Consiliul Judeţean Hunedoara ar avea banii, dar birocraţia a întârziat nepermis de mult cumpărarea acestor clădiri de la cei de la Societatea de închideri de Mine, în timp ce ruinele fostei preparaţii rămân un loc în care stau câinii vagabonzi, unde localnicii îşi aruncă necontrolat gunoiul, iar mirosurile sunt de nesuportat.
Diana Mitrache