Modelul de transformare al unui peisaj industrial, în unul cultural, așa cum este cazul al Petrila, a ajuns până la Euronews. O echipă de la acest post a venit în Valea Jiului, iar arhitecții care au gândit o nouă strategie spun că lucrurile încep să se miște pentru vechea preparație, ce va deveni un loc căutat de multă lume.
Ilinca Păun Constantinescu, unul dintre arhitecții care au gândit relansarea zonei de la mina Petrila, spune că s-au făcut pași importanți, că proiectul are noi valențe și ne-a vorbit despre ceea ce va cuprinde turnul vechii preparații, în viziunea nu foarte îndepărtată.
„O echipă de la Euronews a petrecut, cam o lună, în Valea Jiului, pentru un reportaj, în care a încercat să afle care este situația minelor și poziția administrațiilor. Și, bineînțeles, că au venit la Petrila, singurul loc unde se întâmplă altceva, decât demolarea. Reporterii au fost interesați să vadă și ce se propune acolo. Le-am dat un scurt interviu și le-am prezentat toată echipa”, a spus Ilinica Păun Constantinescu, arhitect.
Turnul vechii preparații devine SPA și loc de expoziții
O echipă amplă de specialiști a reușit să finalizeze prima parte a proiectului la vechea preparație. Acum se lucrează la partea de rezistență. „Acum două săptămâni, a fost predată prima parte, care a însemnat studiul tehnic, geotehnic, dezvelirile de fundație, încercările în clădire, expertiza tehnică, cea pe baza căreia se va construi proiectul pe mai departe și prima chiță de arhitectură”, a explicat arhitectul Ilinica.
Dar cum va arăta acel turn ce ar fi trebuit demolat, ca și zona din preajma lui, ne explică tot Ilinca. „La parter ne-am gândit să ne folosim de faptul că în spate se află calea ferată către Petroșani și Lonea, și lăsăm toată zona de parter deschisă, pentru un viitor peron de tren. La următoarele două etaje, există un spațiu multifuncțional, cultural, care poate primi diverse destinații, de la expoziții, la spectacole și work-shop-uri. Apoi avem și spații pentru birouri, care creează o succesiune de spații ce pot fi administrate independent, ca clădirea să fie și profitabilă. Avem un spațiu pentru activități sportive. În conurile de beton, după ideea lui Ion Barbu, un mare spațiu expozițional, cu o pasarelă, de pe care să admiri piesele. Celălalt con este dedicat unei zone de SPA, unde să te relaxezi la înălțime. Și, ultimul con mare va fi un bistro-cafenea, un spațiu, deci, de relaxare”, mai spune Ilinca.
Întreg accesul în această construcție de viitor se va face fie pe scări, fie cu un lift, iar ideile arhitecților prind contur în fiecare zi. Deocamdată, echipa de arhitecție este la faza proiectare, dar cu toții promit că vor accesa fonduri și vor reda vieții orașului, acest loc ce urma să fie demolat.
Primii bani au venit pentru expertizare
„Demarăm, împreună cu primăria orașului Petrila, proiectarea pentru consolidarea, restaurarea și reconversia funcțională a Preparației vechi”. Este anunțul făcut, în vară, de arhitecții care au căutat mereu soluții pentru ceea ce a rămas la mina Petrila. Deocamdată au venit bani pentru un proiect tehnic, dar clădirile vor primi o nouă viață.
Finanțarea vine din Timbrul Monumentelor Istorice, gestionat de către Institutul Național al Patrimoniului și se va concretiza într-un proiect tehnic pregătit pentru viitoare apeluri de proiecte în domeniul patrimoniului.
„Ceea ce noi am făcut a fost să aplicăm, în cadrul unui call, lansat de Institutul Național al Patrimoniului, în primăvara acestui an, pentru proiectarea a clădirilor de patrimoniu, care sunt în proprietatea autorităților locale. Practic, acea clădire monument istoric, adică preparația veche și spălătoria, care se află în deplină proprietate a orașului Petrila, va face obiectul activităților de proiectare. (….). La finalul anului 2020, vom vorbi despre un dosar relizat de, poate, cel mai bun expert la nivel național, care va putea fi baza unei aplicații pe viitoare fonduri naționale și internaționale, în domeniul patrimoniului, pentru reconversie, consolidare și restaurare ”, spus Mihai Danciu, arhitect Planeta Petrila, la momentul lansării proiectului de finanțare.
Clădirile ce trebuiau demolate, așteaptă să fie cumpărate
Celelalte clădiri așteaptă să fie cumpărate, iar reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara spun că sunt gata să le ia. „Consiliul Județean Hunedoara are banii necesari mâine, dacă ar fi ca activele să fie vândute și noi să le preluăm”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Birocrația a încurcat mult planurile arhitecților și s-au pierdut și fonduri europene, ori norvegiene, însă, echipa de arhitecți este gata să susțină din nou planurile pe mai departe.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent și gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache