Juriul Festivalului National de Scurt Metraj FilmMic, editia a VI-a, Constanta 2013, prezidat de Florin Piersic a acordat premiul I echipei de liceeni de la Colegiul National ”Mihai Eminescu” Petrosani, pentru filmul ”Dati-mi informatia, de restul mã ocup eu” – cea mai bunã imagine si cel mai bun montaj, realizator Vlad Ciontescu.
De trei ani încoace, elevii Colegiului National ”Mihai Eminescu” din Petrosani se aflã pe podiumul Festivalului Natioanal de Scurt Metraj pentru liceeni FilmMic, care are loc la Constanta.
În 2011, liceeni de la Petrosani au obtinut premiul pentru cel mai bun scenariu, un altul pentru rol. În 2012, o altã echipã de la Colegiul din Petrosani au obtinut premiul II pentru cea mai bunã imagine si premiul juriului. Fiind în majoritate elevi ai clasei a XII-a, componeti ai echipei au plecat în Anglia, realizatorul filmului de scurt metraj devenind student la o facultate de regie-film din Marea Britanie.
În acest an, a VI-a editie a Festivalului National FilmMic de la Constanta i-a avut în juriu pe Alexandra Pãun, scenarist, Beatrice Popa, regizor, Iulia Panã, Sorina Plopeanu, de la Casa Corp Didactic Constanta, Florin Piersic, presedintele juriului. În concurs au fost înscrise 45 de fime de scurt metraj, din toate judetele tãrii, dintre care s-au detasat 15 filme finaliste, care au participat la Gala de premiere, ce a avut loc vineri, 17 mai 2013. Locul I a fost ocupat de douã echipe, respectiv Colegiul National „Constantin Brãtescu” din Constanta, cu scurt metrajul ”Random”, pentru regie si scenariu, si Colegiul National ”Mihai Eminescu” Petrosani, pentru montaj, imagine si originalitate, cu filmul ”Dati-mi informatia, cã de restul mã ocup eu”, de care este ”vinovat”
Vlad Ciontescu.
Vlad este singurul rãmas din echipa premiatã anul trecut. Si-a format un nou colectiv care a confirmat ocupând cea mai înaltã treaptã a festivalului din acest an impresionând juriul si pe presedintele acestuia, Florin Piersic.
Vlad Ciontescu este un tânãr complex, cu preocupãri ce par ale unui licean care trãieste la maxim dorind sã nu piardã nimic din ceea ce viata oferã. Este si membru al Asociatiei Culturale ”Les amis de la France” Petrila, la care munceste cu energia-i specificã. A participat la numeroase expozitii de fotografie, face alpinism, este pasionat de montain bike, face scufundãri, este implicat în actiuni de ecologizare, a cucerit premii la concursuri de informaticã, a împãdurit munti, iubeste natura si oamenii, dar si rock-ul si jazz-ul etc., etc. Dar câte nu face!
Filmul prezentat în festival este unul subtil, pe o temã vastã – cultura în contextul lui ”îmi pasã”… Jocul cu informatia simplã de pe stradã, ce pentru multi trece neobservatã, imaginea acesteia care îti oferã prin montaj situatii pe care nu le bãnuiai si care dau de gândit, dar mai ales de… simtit, au determinat juriul sã-i acorde cea mai înaltã
districtie. Ce poti sã spui despre tinerii nostri ”ce-aveau si foc în suflet si-n ochi aveau luminã”, vorba Motului, Floarian Pitis? Poti, chiar si dacã ai 100 de ani, sã te înclini cu respect pentru cã ei îti redau speranta…
Ileana Firtulescu